Friss hírek

2008.09.04. 07:09

A Vatikán hivatalos lapja vitatja az agyhalál fogalmát

<p>A Vatikán hivatalos napilapja, az Osservatore Romano felvetette, hogy újítsák fel a vitát az agyhalál fogalmáról. Az agyhalál fogalmát az amerikai Harvard Egyetem dolgozta ki 40 éve, azóta az orvoslásban az agyműködés megszűntét, nem pedig a szívműködés leállását fogadják el az élet végének.</p>


A 40. évforduló kiváló alkalom arra, hogy felújuljon a vita az élet végéről tudományos szinten és a katolikus egyházon belül - írta a Vatikán lapja.

A Szent Szék gyorsan elhatárolódott a cikktől.

A Vatikán lapja szerint újabb tudományos kutatások kétségbe vonják, hogy az agyhalál következtében valóban elkezdődik-e a szervezet felbomlása. A szerző erre egy olyan esetet hozott fel érvként, amikor gépekkel tartottak életben kómás nőt azért, hogy megszülethessen a gyermeke.

Az az elképzelés, hogy a személy megszűnik létezni az agyműködés leállásával, homlokegyenest ellenkezik a katolikus egyház személyfogalmával és a tartós kómáról szóló egyházi tanítással, húzta alá a cikk.

Az Osservatore Romano című napilap ugyan az egyházi állam hivatalos újságja, de hitelvi kérdésekben cikkei nem számítanak a Vatikán hivatalos álláspontjának.

A Vatikán sajtószolgálatának vezetője, Federico Lombardi atya kijelentette, hogy a cikk "tartalmas és érdekes, ... de nem tekinthető a katolikus egyház álláspontjának".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!