Nem indítanak eljárást a könnygázgránáttal fejbe lõtt tüntetõ ügyében

Nem indítanak eljárást Izraelben a rendõrség, illetve annak érintett tagjai ellen egy tavaly tavasszal történt tragikus eset kapcsán – közölte hétfõn az izraeli igazságügyi minisztérium. 2009. március 13-án egy amerikai tüntetõ súlyosan megsérült a Ciszjordániában, amikor fejbe találta egy rendõr könnygázgránátja.

A 39 éves Tristan Anderson agysérülést szenvedett. Hónapokon keresztül volt kómában egy Tel Aviv-i kórházban, ahol több agymûtétet végeztek el rajta. Annyit értek el az orvosok, hogy néhány szóval képes kommunikálni – állítja a kaliforniai férfi barátja, Jonathan Pollak. Az igazságügyi minisztérium hétfõi közlése szerint az államügyészség lezárta az ügyet, és nem indít eljárást a rendõrségen belül senki ellen. Az indoklás szerint nincs bizonyíték arra, hogy a “tüntetésen fellépõ rendõrök közül bárki bûnt követett volna el”.

A család ügyvédje, Michael Sfard válaszul azt közölte, hogy fellebbeznek, és hanyag gondatlansággal vádolta meg az izraeli hatóságokat. Sfard szerint több szemtanú állítja, hogy a könnygázgránátot kilövõ rendõr nem messze állt az amerikai férfitól, akit jól látott. Az ügyvéd szerint Anderson nem dobált köveket, ezért indokolatlan is volt a megtámadása.