Nem igazolta magát hamis diplomata útlevéllel-állítja Sárbogárd alpolgármestere

Nem igaz, hogy hamis diplomata útlevéllel igazolta magát egy közúti ellenőrzésen Sárbogárd alpolgármestere. Erről Ferencz Kornél beszélt a Független Hírügynökségnek. A politikus azt mondta az viszont igaz, hogy diplomata rendszám volt az autón, ami miatt eljárás is indult ellene. A rendszámot egy nemzetközi segélyszervezettől kapta, és jóhiszeműen használta. Úgy tudta a civil diplomácia keretében ez lehetséges – mondta Ferencz Kornél, Sárbogárd alpolgármestere.

A Népszava szerdai számában azt írta egy hamis, helyesebben kitalált diplomatarendszámmal közlekedő autósok ügyében folytat eljárást a rendőrség. A zöld színű cd betűjellel kezdődő táblákat egy nem létező szervezet, egy ismeretlen lovagrend nevében gyártatták. A rendőrök egy terepjárót ellenőrizték, aki külföldi diplomataútlevéllel igazolta magát. Kiderült hogy a jármű egy önkormányzati közszolgáltató cég tulajdona. A lap úgy tudja, hogy az autó Sárbogárd és Polgárdi települések közös résztulajdonában álló közszolgáltatóról van szó, amelynek vezetője Sárbogárd szocialista alpolgármestere.

Ferencz Kornél a Független Hírügynökségnek azt mondta: még februárban igazoltatták, és elvették tőle a rendszámot, de nem használta a diplomata útlevelet. Erre az is bizonyíték, hogy egyedi azonosító meghamisítása miatt indult eljárás ellene. A rendszámot és az okmányt a Szent Ouen és Csillag Lovagrend /OSOE/ képviselőjétől kapta, azt mondták neki, hogy a civil diplomácia keretében jogosult a használatára. Mivel a sárbogárdi, és a Fejér Megyei Önkormányzatnak is érvényes megállapodása van a szervezettel, ezért nem gyanakodott, és jóhiszeműen járt el – mondta Ferencz Kornél. Az alpolgármester két éve vált ki az MSZP-ből, azóta független.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükségük a rendszámra és okmányra Ferencz Kornél azt felelte: nem ismeri a diplomácia előnyeit, hátrányait. Úgy kapta azokat. A megyében nem csak ők állnak kapcsolatban a szervezettel, amely a sárbogárdi gimnáziumnak már adott adományt. Többször találkoztak, és megbízott bennük.

A sárbogárdi önkormányzat kulturális és társadalmi együttműködése csaknem egy éve kezdődött az OSOE-vel. A Kodolányi János Főiskola februárban kötött oktatási megállapodást az OSOE nemzetközi oktatási intézményével, amely 2001 óta több mint 500 diákot képzett világszerte. Sajtóhírek szerint a Fejér Megyei Önkormányzat tavaly augusztusban kötött együttműködést az OSOE-vel. Gombaszöginé Dr. Balogh Ibolya, a közgyűlés elnöke azonban azt mondta: valóban volt szó együttműködésről, de elállt tőle az önkormányzat.