Nem hozhatják be Magyarországra

Nem hozhatják be Magyarországra
Az október 1-jén hozott rendelet szerint az unió területére harmadik országból tilos bevinni állati eredetű élelmiszereket.

Járművenként néhány perccel növekszik a várakozási idő az ártándi közúti határátkelőn október eleje óta, mert akkortól egy uniós jogszabályon alapuló, földművelésügyi, valamint a Pénzügyminisztérium közös rendelete alapján minden belépő autó csomagtartóját átvizsgálják a vámosok – némelyiket félreállítás után tételesen is.

– Az október 1-jén hozott rendelet szerint az unió területére harmadik országból tilos bevinni állati eredetű élelmiszereket. Az a tény, hogy Romániában az ott elhullott szárnyasokban is kimutatták a madárinfluenza vírust, nem hozott változást a vámosok munkájában – tájékoztatta lapunkat Pálfi Zoltán pénzügyőr őrnagy, az ártándi vámhivatal parancsnoka.

A behozatali tilalomra a határátkelőn plakátokon, valamint több nyelven elkészített szórólapokon hívják fel a keleti szomszédunkból érkezők figyelmét. Mindennek ellenére csökkenő számban ugyan, de hoznak magukkal az utasok szalámis szendvicset, rántott húst, avagy töltelékárut. Őket a magyar vámosok visszafordítják és kérik a húsfélék megsemmisítésére. Azt, hogy az élelmiszert megeszik, eladják, avagy a kukába dobják, már nem érdekli a vámosokat – lényeg, Magyarország területére ne hozzák be.

Tudnak a tiltó rendelkezésről

A többlet feladatot jobb időkihasználással, létszám emelés nélkül végzik a vámosok. Fegyelmezetten veszik tudomásul az utasok, hogy vissza kell fordulniuk az államhatárról, mert állati eredetű élelmiszereket is rejt a csomagjuk – tapasztaltuk csütörtök délelőtt az ártándi közúti átkelőn.

A Szilágy megyei rendszámú autó utasai Olaszországba készültek, ezért természetesen telerakták hűtőtáskájukat szalámival, kolbászos szendvicsekkel. Értetlenül nézegették a tilalomra felhívó plakátokat, majd sajnálkozva magyarázták, ők nem hallottak arról, hogy október elejétől nem vihetnek állati eredetű étket az Európai Unió területére. Nem tehettek mást, mint visszatértek hazájukba.

Higgadtan fogadják az utasok munkatársaink kérését – válaszolja kérdésünkre Pálfi Zoltán pénzügyőr őrnagy, az ártándi vámhivatal parancsnoka. – Kevés esetben kell az előbbihez hasonló módon intézkednünk. Talán, mert túl vagyunk a turista idényen, vagy éppen egyre többen szereznek tudomást a tiltó rendelkezésről.

Biztonságos helyen

Közben befut egy nagyvérű jármű – rendszáma alapján Románia túlsó részéből, Jász megyéből. Utasai tudnak a beviteli tilalomról, talán fél percet sem igényelt az ellenőrzés. Utána egy magyar Wartbourg pöfög éktelen földgáz szaggal terítve az átkelőt. A vámos alaposabban megnézi a csomagteret, megkopogtatja a cseppfolyósgáz-tartályt.

Remekül el lehet dugni árukat a tartályba – magyarázza a vámparancsnok. – Bár nem valószínű, hogy ott rejtegetné a húst, inkább a zárjegyes termékek miatt volt a kopogtatás. Egyébként olyan is előfordul, hogy az utas ránk bízza az állati eredetű élelmiszerét. Ezt mi biztonságos helyen tároljuk, majd azt a többi átkelőn elkobzottakkal együtt központilag megsemmisítik.

Újabb jármű csomagtartóját nyitották a vámosok. A német rendszámú kocsi utasai is tudtak a rendelkezésről. A Bihar megyei autó utasaival már magyarul beszélgettünk. Már hogyne tudnának a tilalomról, mikor ők csak magyar adásokat néznek a tévében, hallgatnak a rádióban.

És a két minisztérium közös tiltó rendelkezése hátrányosan érinti-e a Romániában élőket? Szó sincs erről – magyarázzák. – Méghogy élelmiszert vinnének hazánkba, mikor sokan, így ők is, azért járnak át, hogy tőlünk vigyenek kaját haza.

K. Zs.