Nem hosszabbíthatják meg a szerződéseket- nyáron feloszlik a József Attila Színház társulata

Ne hosszabbítsa meg a munkavállalók és egyéb foglalkoztatottak szerződését a következő évadtól – ezt kérte Méhes Lászlótól, a budapesti József Attila színház igazgatójától a főváros. Az igazgató csütörtök délután rendkívüli társulati ülésen tájékoztatta erről kollégáit. Ez azt jelenti, hogy már a nyáron feloszlik a társulat. Az épületre hamarosan hasznosítási pályázatot ír ki a tulajdonos önkormányzat. Az igazgató bejelentette, hogy ő maga is lemond posztjáról és ezzel végkielégítéséről is. Hozzátette: továbbra sem érti, miért döntött a bezárás mellett a főváros vezetése.

Az ülésnek egyetlen témája volt: Méhes László igazgató ismertette Csomós Miklós főpolgármester-helyettes levelét, amelyben a főváros vezetése arra kérte fel, hogy a következő évadtól ne hosszabbítsa meg munkavállalók és egyéb foglalkoztatottak szerződését. Ez azt jelenti, hogy az idén 55 éves József Attila Színház nyáron megszűnhet önálló intézményként működni és a társulatot feloszlatják. Az épületre hamarosan hasznosítási pályázatot ír ki a tulajdonos önkormányzat.

Méhes László a társulati elmondta: továbbra sem világos, miért döntött a
színház megszüntetése mellett a városvezetés, hiszen a teátrum nézőszáma és
bevételei – Budapesten egyedülállóan – folyamatosan emelkedtek az elmúlt fél évben,
az előző évekből örökölt adósságok nagy részét az új színházvezetés visszafizette,
és garanciát vállalt a fennmaradó tartozás kiegyenlítésére is. Az igazgató bejelentette,
hogy a társulati tagok iránti szolidaritásból júliustól ő maga is lemond posztjáról és
ezzel végkielégítéséről is, és a jövőben sem kíván részese lenni a színház épületében
működő bármilyen vállalkozásnak.

Mint ismert, egy hónappal ezelőtt Budapest főpolgármestere hivatalában fogadta Méhes László igazgatót és a társulatot képviselő Esztergályos Cecíliát. A találkozón a színház képviselői világos és egyértelmű tájékoztatást kértek arról, mi a célja az önkormányzatnak a teátrummal. Tarlós István főpolgármester a megbeszélésen kinyilvánította, hogy a Főváros vezetése nem tervezi a színház bezárását, és a társulat a jövőben is a jelenlegi magas színvonalon működhet tovább.

Méhes László ugyanitt felajánlotta: ha garanciát kap a színház megmaradására, kész lemondani tavaly nyáron egyhangú közgyűlési támogatással elnyert igazgatói megbízatásáról, hogy a következő évadtól már olyan vezető állhasson a teátrum élén, aki minden szempontból bírja a városvezetés bizalmát és támogatását. Az elmúlt egy hónap a színházban abban a hitben telt el, hogy a főváros szándéka szerint a színház alkotó közössége, társulata megmarad, és egy új igazgatóval folytathatja az elmúlt félévben telt házas előadásokat hozó szakmai munkát.Csomós Miklós főpolgármester-helyettes levele és szóbeli tájékoztatása azonban egy ettől teljesen különböző városvezetői szándékot tükröz.