Nem hitel, fogyasztói csoport – 14 milliós bírságot szabott ki a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 14 millió forint bírsággal sújtotta az Euro Credit Consulting (ECC) Kft.-t, mert azt a látszatot keltette hirdetéseiben, hogy hitelt nyújt különféle áruk megvásárlásához. Ezzel szemben a cég fogyasztói csoportokat hoz létre, amelyekben a szerencsén múlik, hogy ki mikor jut hozzá a termékhez, sorsolással vagy előtörlesztéssel. A megtévesztő hirdetések elsősorban azokat veszik célba, akik bankoknál nem kapnak kölcsönt.

Az ECC-t korábban már kétszer, összesen 22,5 millióra büntette a GVH, de a társaság 2006-2007-ben változatlanul olyan hirdetéseket tett közzé, amelyekben hitelre utaló kifejezések olvashatók. Ezzel szemben a fogyasztói csoportok olyan sajátos szerveződések, amelyekben a tagok voltaképpen előtakarékoskodnak. Havi befizetéseikből a szervező megvásárolja a kívánt cikkeket, amelyeket havonta sorsolással, illetve előtörlesztéssel nyerhetnek meg a tagok. Vagyis az első részlet befizetésével nem jutnak hozzá az áruhoz, mint hitelre történő vásárlás esetén, és teljesen kiszámíthatatlan, ki mikor kapja meg a terméket. Lehet, hogy már az első hónapban, de az is lehet, hogy csak a futamidő végén, akár évekkel később. A fogyasztói csoportokat szervező cégek nem maguk folyósítják a pénzt, tehát pénzügyi tevékenységet nem folytatnak, erre nincs is engedélyük – mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Mihálovits András, a GVH szóvivője.

A fogyasztói csoportokban olyanokat vesznek célba, akik nem kaphatnak banki hitelt: úgynevezett BAR-listások, túlságosan alacsony a havi jövedelmük, önerőt nem tudnak felmutatni, vagy nincs ingatlanfedezetük, kezesük.

A GVH azt is felrótta az ECC-nek, hogy az első befizetés után túlságosan rövid idő (3-7 nap) áll rendelkezésre a szerződéstől elállásra, ami letelte után el is veszíthetik befizetésüket, noha nagyon sokan ekkor döbbennek rá, hogy nem hitelt vettek fel. Mihálovits András szerint nehéz dolguk van az ilyen ügyfeleknek, hiszen általában szorult helyzetben vannak, gyorsan akarnak pénzhez jutni, ezért nem tájékozódnak megfelelően a konstrukcióról. A szóvivő azt tanácsolja, hogy szerződéskötés előtt érdeklődjenek akár a GVH-nál, akár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél.

A fogyasztói csoportokban megjelenik ugyan a részletvásárlás egyik eleme, de alapvetően különbözik attól. Az ilyen alkalmi közösségek szervezését az 1970-es években Dél-Amerikában, elsősorban Brazíliában találták ki, hogy részlegesen – a szerencse függvényében eltérő eredményességgel – ellensúlyozzák a rendkívül magas infláció miatti pénz-értékvesztést.Sporthírek