Nem hibázott a móri ügyben ítélekező bíró?

A móri ügy tanulságait le kell vonni, és ha voltak hibák, azokkal őszintén szembe kell nézni – – mondta Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a hétfőn megrendezett összbírói értekezlet utáni sajtótájékoztatóján. Hozzátette a közelmúltban végzett 900 fős felmérés alapján az emberek több mint 70 százaléka a móri ügy ellenére is bízik az igazságszolgáltatásban. A móri bankrablással kapcsolatban még mindig számtalan kérdés tisztázatlan, így ebben a kérdésben egyelőre senki sem foglalhat állást.

Lomnici szerint arra kell törekedni, hogy a téves ítéletek száma minimális legyen, ennek ellenére előfordulhatnak bírói hibák. Példaként az Egyesült Államokat emelte ki, ahol több mint száz embert ítéltek már halálra ártatlanul, és több száz embert a siralomházból szabadítottak ki.

Kiemelte, hogy az EU tagországokhoz viszonyítva a magyar bíróságok annak ellenére hoznak gyors ítéletet, hogy a bírói illetmények messze elmaradnak az európai átlagtól, és a bíróságra érkező ügyek száma is többszörösére nőtt az utóbbi években.

Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke szerint az érintett bíró lelkiismeretesen, a szabályoknak megfelelően folytatta le az eljárást, noha az ítélet közvetett bizonyítékokon alapult. A bírónak nincs mérlegelési lehetősége, hogy felmentő ítéletet hozzon, ha a bizonyítási láncolat egy zárt kört alkot.

A sajtótájékoztatót megelőző összbírói értekezleten Gatter László ismertette a Fővárosi Bíróság tavalyi beszámolóját, amelyet egyhangúlag elfogadtak. A Fővárosi Bíróság aranygyűrűjét idén Perge Lajos, a Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumának vezetője, valamint Mező Sándorné osztályvezető kapta meg, a díjat a bírók ajánlása alapján adják.