Nem hat, ezért kivonták a forgalomból az egyik véralvadás gátló gyógyszer bizonyos gyártási tételét

Kivonták a forgalomból a Fragmin nevű véralvadás gátlóval előre feltöltött fecskendők bizonyos gyártási sorozatát – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) csütörtökön.

Ebben a gyártási tételben ugyanis üres vagy majdnem üres fecskendőket találtak, így nem, vagy csak részben tartalmazták a megfelelő hatóanyagot. A betegek biztonsága, és az esetleges veszélyek elkerülése érdekében ezért az OGYI kéri, hogy az érintettek ellenőrizzék a belső csomagoláson lévő gyártási számot, és amennyiben a 12054 A01 szerepel rajta, ne használják fel, vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol azt térítésmentesen kicserélik.

A problémás készítmény pontos neve: Fragmin 5000 NE/0,2 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben. Magyarországon a 12054 A01 gyártási tételből 1995 doboz került forgalomba. A Fragmin vényköteles gyógyszer, mely a visszerekben, a vénákban esetlegesen kialakuló vérrögök keletkezésének megelőzésére, illetve a kóros vérrög-, véralvadékképződés, a trombózis és embólia kezelésére alkalmazzák.

– Független Hírügynökség –