Nem használható szennyvízből készült műhó az indiánok szent földjén

Egy amerikai bíróság kedden keresztülhúzta egy arizónai síparadicsomnak azt a tervét, hogy tisztított szennyvízből előállított műhóval borítja be a környező hegyeket. A bíróság nem környezetvédelmi, hanem vallásszabadsági alapelvekre hivatkozott. Megállapította, hogy az Arizona Snowbowl síparadicsom elképzelése sérti a vallásszabadságot.

Azt a területet ugyanis, amelyen az arizónai vállalat újabb sípályákat akart létesíteni, több bennszülött nép is szentként tiszteli. A pert a navahó indiánok indították, mert a kérdéses területek 13 indián törzs számára számítanak szent területeknek.

A Snowbowl síparadicsom üzemeletetője azzal próbált érvelni, hogy csak műhóval lehet a szezon teljes ideje alatt gazdaságosan üzemeltetni a sípályákat. Tavaly egy alsóbb bíróság még elfogadta a cég indoklását. Utána azonban az indiánok és a környezetvédők összefogtak. Meggyőzték a bíróságot, hogy a szent földterületek “öntözése” kezelt szennyvízzel ugyanolyan lenne, mint keresztény templomokban tisztított szennyvízzel keresztelni.Sporthírek