Nem halasztja el a főváros a távhődíjemelést

Budapesten a távhőszolgáltatás alapdíja és a hődíj is magasabb, mint az ország más településein, emellett több hatóság is azt igazolta vissza, hogy a januártól érvényes fővárosi távhőrendelet jogszabálysértő módon született meg – állítja Szanyi Tibor. Az MSZP parlamenti képviselője ezért pénteken ismételten kérte a főpolgármestertől az április 1-jétől esedékes 8,4 százalékos távhődíjemelés elhalasztását. A főváros szerint viszont Budapesten az átlagosnál kisebb mértékben emelkedett a távhő díja. A közgyűlés a jogszabályoknak megfelelően döntött a kétlépcsős emelés mellett, hogy a leghidegebb hónapokban minél kisebb mértékben jelentkezzenek a többletterhek.

Valamennyi megkérdezett hatóság és közhivatal azt igazolta vissza, hogy a tavaly decemberben módosított fővárosi távhőrendelet előkészítése a jogszabályok szellemét és betűjét egyaránt sértő módon született meg – áll Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő pénteki közleményében. Ennek eredményeképpen a szolgáltatás alapdíja Budapesten ez év április 1-jétől áfa nélkül havi 57,95 forint lesz légköbméterenként, míg az ország más településein ugyanez az érték 25-41,67 forint között mozog. A fűtés díja az országban 1000-2000 forint/ gigajoule között van, Budapesten viszont viszint 2177 forint/gigajoule vasárnaptól.

Szanyi Tibor közleményében kifejti: sajnálattal állapítja meg, hogy Demszky Gábor nem reagált a távhődíjakkal kapcsolatos korábbi felvetésekre. A szocialista képviselő leszögezi: elsősorban cselekvést követel, a főpolgármester az emberek és a hatóságok véleménye előtt meghajolva intézkedjen a polgárok érdekében.

A főváros pénteken válaszolt Szanyi Tibor levelére, de ezt nem a sajtón keresztül küldte el – áll a főváros közleményében. Az önkormányzat azért emelte januártól az árakat, mert a kormány megszüntette a kedvezményes gázellátást. Ezt más szolgáltatókhoz hasonlóan a Főtáv Zrt. sem tudta kigazdálkodni – közölte válaszában a főváros. Január 1-jétől 37, április 1-jétől pedig további 8,4 százalékkal emelkednek a díjak. A közgyűlés azért döntött a kétlépcsős emelés mellett, hogy a leghidegebb hónapokban minél kevésbé jelentkezzenek a többletterhek.

Az emelés mértéke együttesen is elmarad a legtöbb nagyvárosban bevezetett emeléstől. A döntés előtt a főpolgármester tárgyalt az elképzelésekről Veres János pénzügyminiszterrel, Kóka János gazdasági miniszterrel és Kiss Péter szociális miniszterrel. Egyeztettek a civil szervezetekkkel is, ezután született meg a döntés, amely minden tekintetben megfelel a jogszabályoknak – áll a közleményben. Budapesten ez év március 12-éig 88 ezer háztartás megkapta a távfűtéshez igényelhető állami árkiegészítést, amit a fővárosi Hálózat Alapítvány további egymilliárd forinttal egészít ki ebben az évben.

A közlemény szerint a főváros a legközelebb esedékes, 2008. szeptember 1-jei díjkorrekció előtt tanulmányozni fogja Szanyi Tibor felvetését, hogy az alapdíj mértéke kisebb, a hődíjé pedig nagyobb legyen. A fogyasztástól függő költségek nagyobb aránya azonban azt eredményezi, hogy a téli hónapokban drasztikusabb mértékben jelentkeznek a távfűtés költségei, és nem lehetséges azokat egész évre szétteríteni.