Nem hagyják a kórház leépítését

Az abaújiak kiállnak kórházuk mellett
Az abaújiak kiállnak kórházuk mellett
Szikszó – Megyei szinten nem engedik bezárni a 311 ágyas szikszói kórház aktív részlegeit.

A reformmal közel hatvanhétezer ember érdekeit sértené a szaktárca. – Úgy tűnik, kőkemény, ám megalapozatlan politikai döntést hozott Molnár Lajos, mert ha a miniszter a realitás talaján maradt volna, most más képet mutatna a magyar kórházleépítést ábrázoló térkép – nyilatkozta lapunknak Ódor Ferenc a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, aki szerint a megyei önkormányzatok anyagi támogatásának törvénytelen megcsorbítása jól jelzi a dühös politikai hozzáállást az októberi vesztes választás miatt. A lakosság gyógyulásához való jogának korlátozása alkotmányellenes cselekmény, a regionális egészségügyi tanácsok (RET) akarata ellenére néhány kórház sorsa fölött élet és halál uraként rendelkeztek.

Kiértékelik a helyzetet

Ódor Ferenc aláhúzta, a kormányzati szándék ellenére nem engedik bezárni a szikszói intézmény műtétes osztályait, ugyanis a szintén megyei fenntartású miskolci megyei kórház máris túlterhelt, ennek ellenére havi 150 millió forinttal csökkentették támogatását.

– A miniszterelnök által is támogatott kórház-leépítést abszolút indokolatlannak tartom Szikszó esetében. Abaúj Komárom megyényi terület hatvanhétezer lakossal, nem járulhatok hozzá, hogy a határozatot végrehajthassák – mondta a közgyűlés elnöke. – Az ország egyik leghátrányosabb vidékéről van szó, ráadásul a miniszter által kijelölt ötvenöt kilométeres sugarú körből, ahol a korábbi tervek szerint legalább egy aktív kórháznak kellene működnie, mintegy tizenhétezer ezer ember esne ki.

Az 1929-ben épült intézményt az Orbán kormány idején másfélmilliárd forintért felújítottuk, az európai színvonalú betegellátó centrum kihasználtsága messze meghaladja azt a szintet, amiről a szaktárca vezetője beszélt. Számomra nem vitás, a problémák az OEP finanszírozás 2003-as átalakításakor kezdődtek, ugyanis az elmúlt négy évben az úgynevezett teljesítmény-volumenkorlát visszafogásával mesterségesen növelték a kórházak működési gondjait.

Egyelőre a súlyos helyzet tárgyalási fázisánál tartunk, azt azonban tudatom, fenntartóként találunk megoldást a szikszói egészségügyi centrum megmentésére, és nem hagyjuk krónikus kórházzá silányítani.

Elfogultság?

Orgován József, az intézmény szakszervezeti vezetője szerint teljes a káosz az orvosok, szakápolók, és asszisztensek körében, hiszen nem tudják, mi lesz a sorsuk. Néhányan keresik új munkahelyüket, mások Ódor Ferenc és Tiba Sándor kórházigazgató segítségére várnak.

Nincs kétség a politikai elfogultságról, hiszen példaként lehet felhozni a szocialista önkormányzati többségű város fenntartásában működő kazincbarcikai kórházat, ami tizenöt kilométerre fekszik Miskolctól, tízre Edelénytől, és harminctól nem több a távolság Ózd súlyponti kórházáig, mégis csak néhány aktív ágyat vettek el innen.

A szakszervezeti vezető szerint gondolkodni kellene, hiszen a mentők sem képesek tartani a tizenöt perces kiérkezési időt egy-egy büttösi, pamlényi, hernádvécsei, szemerei, stb. riasztás esetén, félő, hogy oktalanul halnak majd meg emberek. Tiba Sándor kórházigazgató számít a megye segítségére, már tárgyalt Ódor Ferenccel.

SFL