Nem garázdálkodhatnak korlátlanul a parkolási társaságok – Magyar Hírlap

Megváltozhat a parkolási társaságok behajtási gyakorlatának bírósági megítélése. Két folyamatban lévő perben is kéri ugyanis a bíróság annak bizonyítását, hogy a társaságok nyilvántartási rendszere nem manipulálható, és az adatfelvétel jogszerűen történt. Eddig általában elfogadták a bírságolás jogosságát, ha a jármű szerepelt a parkolócégek nyilvántartásában – írja a lap.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese is vizsgálta a parkolási cégek bírságolási eljárásának jogszerűségét. Takács Albert a parkolási díj mértékével arányos szolgáltatást kért a cégektől. Egyebek mellett megfelelően működő automatákat, tiszta parkolókat és a különböző társaságok parkolójegyeinek kompatibilitását várja. Kifogásolta a “mikuláscsomagok” elhelyezésének módját, a szélvédőre helyezett felszólítást ugyanis lefújhatja a szél, eláztathatja az eső vagy bárki leveheti. Emellett Takács Albert megkérdőjelezte annak jogszerűségét, hogy ugyanazon a helyen többször is megbírságolják az autósokat.

A parkolótársaságok a perek 99 százalékát eddig megnyerték – mondta a lapnak az egyik parkolótársaság igazgatója. Az ISO minőségbiztosítási rendszer is igazolja a nyilvántartási rendszerek hitelességét. A “mikuláscsomagos” bírságolás bevezetésénél külföldi normákat vettek alapul. A cégvezető szerint az évi egymillió megbírságolt autó mellett felesleges különböző trükköket alkalmazni újabb büntetések beszedéséhez.