Friss hírek

2007.11.19. 17:42

SZTRÁJK - A volános dolgozók kétszer is letennék a munkát

<p>Egy héten belül kétszer is sztrájkolnak két órát a volános dolgozók - legalább is a mostani tervek szerint. Szerda reggel csak a Vasi és a Körös Volánnál lesz munkabeszüntetés, a mostani állás szerint reggel 6-tól 8-ig. November 27-én, jövő kedden viszont az egész országra sztrájkot hirdetett négy volános szakszervezet, de még nem tudni, hányan vesznek részt ebben, és pontosan mettől meddig tart.</p>

A volánosok elősorban azért tiltakoznak, mert a korkedvezményes nyugdíjt ahhoz kötik, hogy az adott sofőr milyen típusú busszal dolgozik. Most nagyon sokan esnek el ettől, főleg olyanok, akik újabb típusú járműveket, például Volvókat vagy Credókat vezetnek - magyarázta Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke. Az úgynevezett típusfüggőség eltörlését többször is próbálták már elérni, írtak levelet emiatt például a munkaügyi, a gazdasági és közlekedési miniszternek, sőt Gyurcsány Ferenc kormányfőnek is, de nem jutottak előrébb.

Az érdekképviselet elnöke azt mondta: 23 ezer volános dolgozó van itthon. Ha időközben megállapodnának a típusfüggőségről, a sztrájkfelhívást semmisnek tekintik. Ha mégis lesz munkabeszüntetés, akkor az elégséges szolgáltatásról mindenhol helyben kell dönteni, és ugyancsak a helyi társaságok dolga tájékoztatni az utasokat a kimaradó járatokról.

Egyelőre annyit tudni, hogy jövő kedden ugyancsak kétórás lenne a sztrájk, de még nem tudni, pontosan mikor. Csak annyi biztos, hogy az üzemkezdettől reggel 7 óráig tartó időszakban lenne.

Korcsolayné Kovács Krisztina elmondta még: a közlekedési érdeképviseletek szolidárisak a szerdára meghirdetett demonstrációkkal, de aznap csak Vasban és Békésben fognak ténylegesen sztrájkolni a volánosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!