Nem fognak fázni Norvégiában

Vay Ádám (jobbra), a DVTK Jegesmedvék kapusa is ott lesz a norvégiai felkészülési tornán
Vay Ádám (jobbra), a DVTK Jegesmedvék kapusa is ott lesz a norvégiai felkészülési tornán
Budapest, Miskolc – Szerdán Norvégiába utazott a magyar jégkorong válogatott, amelyben miskolci játékosok is szerepelnek.

Jarmo Tolvanen, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya kijelentette, hogy nagy kihívásnak tekinti az északi tornát, amelyre a keret tagjai Újpesten tartott közös gyakorlásokkal készültek fel. Küldöttségünk szerdán repült Norvégiába, és este már a helyszínen gyakorolt. Csütörtökön az A-csoportos francia, pénteken a szintén az elitben érdekelt norvég, majd szombaton a divízió I/A-ba idén kiesett, így jövő tavasszal vb-ellenfél fehér­orosz együttessel találkoznak a mieink.

Asztanára hangolnak

– Ezúttal a kihívás talán még nagyobb, mint Budapesten, mivel három top tizenkettőbe tartozó csapattal állunk majd szemben, így keményebb tornára és keményebb meccsekre számítok – mondta a finn nemzetiségű szakvezető, aki utalt a novemberi, magyar rendezésű tornára, amelyen a kazahoktól 3–1-re kikapott, az olaszokat viszont 7–1-re legyőzte együttese, míg a Koreai Köztársaság elleni összecsapás jéghiba miatt elmaradt.

A magyar válogatott az asztanai divízió I/A vb-re készül, amelyen április 29. és május 5. között a házigazda kazah mellett a fehérorosz, a dél-koreai, a szlovén és a litván csapat lesz az ellenfél. Az első két helyezett szerepelhet majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

Odateszik magukat

A Maci-különítmény tagja a kapus Vay Ádám, aki tegnap délelőtt ezt mondta lapunknak:

– Most indulunk Norvégiába, már úton vagyunk a repülőtérre. Mi, diósgyőri piros-fehérek jó hangulatban vagyunk, hiszen klubszinten, a Tipsport Ligában jól haladnak a dolgaink, megy a szekerünk. Kiváló szériába kerültünk, és mindig a következő feladatunkra koncentrálunk. Ami a norvégiai tornánkat illeti: nagyon fontos, hogy remek meccseket játsszunk. Konkrét elvárást nem kaptunk, „csak” annyit kért tőlünk a kapitány, hogy minden magunktól telhetőt tegyünk meg az erős ellenfelekkel szemben. Keményen odatesszük magunkat, az biztos, hogy száztíz százalékot adunk majd ki magunkból. Az még titok: ki és melyik meccsen lesz portás, így én sem tudom még, hogy melyik összecsapásra küld a háló elé a mester.

Az orvosok biztatják

Az utazó keretnek eredetileg tagja volt Magosi Bálint, a diósgyőriek kiválósága, aki viszont sérülése miatt lemaradt az útról.

– Mivel így alakult, és ez a sportban benne van, nincs helye a kesergésnek – vette át a szót a Mago becenévre hallgató csatár. – Inkább most jöjjön egy baj, mint később, hiszen nem szeretném kihagyni a klubmeccseimet. Jarmo Tolvanen közölte velem, hogy távollétemet nagyon sajnálja, de majd legközelebb találkozunk, pihenjek, szedjem össze magam. Az a helyzet velem, hogy begyulladt a jobb bokámon a külső csonthártya, ez pár nap kihagyással jár, korcsolya sem volt a lábamon. Még a Kassa elleni találkozónkon blokkoltam egy lövést, azóta szenvedtem vele, sőt a térdem is húzódott. Kár, hogy így alakult, de a saját egészségemet kell néznem. Az viszont biztosnak tűnik, legalábbis az orvosok ezzel biztatnak, hogy a jövő hétre már rendelkezésre állhatok.

Kolodzey Tamás