Nem fogadta el az Országgyűlés a Tibeti határozatot

Nem fogadta el az országgyűlés a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslatot. A tervezet tárgyalását még tavasszal kezdte tárgyalni a Ház, de zárószavazását elhalasztották. Hétfőn 184 igen, 184 nem szavazat és két tartózkodás mellett végül nem kapta meg a szükséges támogatást a javaslat.

A Tibeti emberi jogok védelme mellett állást foglaló országgyűlési határozati javaslatot az alkotmányügyi bizottság politikai nyilatkozattá minősítette, így a képviselők kétharmados támogatása kellett volna az elfogadásához, míg a határozati javaslatként elég lett volna a képviselők felének igen szavazata. Ellenzéki politikusok felháborodtak az alkotmányügyi bizottság döntésén, szerintük ugyanis ezzel az MSZP csak azt akarta elérni, hogy ne kapja meg a szükséges számú szavazatot a kezdeményezés, amit valamennyi ellenzéki párt támogatott és közös indítványként nyújtották be.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára a hétfői zárószavazás előtt elmondta, hogy a kormány és a Külügyminisztérium is fontosnak tartja az emberi jogok védelmét, de nem tartja megfelelő eszköznek a parlament által meghozandó tervezet elfogadását.