Nem fogadta el az emberi jogi bizottság Szűcs Erika beszámolóját

Nem fogadta el a szociális és munkaügyi miniszter beszámolóját a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) tavalyi működéséről keddi ülésén az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjai igennel szavaztak, a jelenlévő ellenzéki képviselők azonban tartózkodtak.

A testület KDNP-s alelnöke azt kifogásolta, hogy a támogatási összeg egyharmadát fel sem használták. Szászfalvi László a beszámoló kapcsán arra is választ várt, hogy megfelelő-e, hogy országos szervezetek kapják a keret egyharmadát. Szűcs Erika ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy azok a szervezetek, amelyeknek elfogadták a beszámolóját, megkapták a támogatási összeget. A fennmaradó egyharmadot azért nem utalták még az érintett szervezeteknek, mert tőlük nem érkezett meg a beszámoló. A tárca vezetője szerint fontosak az országos szervezetek, mert alulról építkezve, kisebb civil kezdeményezéseket fognak össze.

Bíró Ildikó, fideszes képviselő az NCA-ról készült tavalyi hatásvizsgálat megállapításira volt kíváncsi, Szűcs Erika közölte: a hatásvizsgálatról hallott, de annak pontos tartalmát nem ismeri.

Az NCA tanácsának vezetője hozzászólásában több problémára is felhívta a figyelmet, köztük arra, hogy a minisztériumnál történt változások megnehezítették a munkát. Németh Ferenc a támogatások utalásáért felelős ESZA Kht. 2007-es tevékenységét “katasztrofálisnak” nevezete.

Az emberi jogi bizottság 9 szocialista tagja igennel szavazott, a jelenlévő ellenzéki – fideszes, KDNP-s és MDF-es – képviselők kilencen azonban tartózkodtak a szavazásnál.

Balog Zoltán, a bizottság fideszes elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: az ellenzéki képviselők azért döntöttek a tartózkodás mellett, mert úgy látták, hogy Szűcs Erika felkészületlen volt, és a feltett kérdésekre sem adott érdemi választ.