Nem fogadják el az iskolakezdési utalványokat – RTL Klub

Nem fogadják el tankönyvvásárláskor az iskolakezdési támogatás-utalványokat. Ilyen utalványt több ezer szülő kap szeptember elején a munkáltatójától. Bár az utalványok a szabályok szerint felhasználhatóak lennének tankönyv vásárlására, az iskolák, és a tankönyvesek mégsem fogadják el. Azt mondják azért, mert vagy nincs szerződésük erre, vagy nem éri meg nekik – számolt be az RTL Klub Híradója.

A tankönyveket már szállítják el a raktárakból, de iskolakezdési utalvánnyal nem lehet kifizetni őket. Pedig a kibocsátó tájékoztatójában egyértelműen ez áll.

Iskolakezdési utalványt a munkáltató adómentesen évente adhat az alkalmazottjának, hogy tankönyvre, tanszerekre is költhesse. A szülők hiába kérték, a kiadók és a forgalmazók mégsem hajlandóak elfogadni az utalványokat, mert szerintük ez nem éri meg nekik. Nemes Gábor, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnökségi tagja azt mondja azért, mert a beváltás költsége annyi, mint a tankönyvforgalmazás teljes költsége.

Az iskolákban azt mondják, azért nem fogadják el az utalványokat, mert nincs szerződésük ezekkel a cégekkel. Varga Gábor, az Alsóerdősori Általános Iskola igazgatója szerint már tavaly is próbálkoztak ilyeneket beváltani, de nem tudják elfogadni, mert nem tudják hol beváltani pénzre.

A szülők szerint így az utalványok egy része kárba vész. Ráadásul idén átlagosan majdnem 5 százalékkal kerülnek többe a tankönyvek, mint tavaly.