Nem fogadja el a februári megállapodást a Pedagógus Szakszervezet Békés megyei szervezete

Nem fogadja el a közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány között létrejött februári megállapodást a Pedagógusok Szakszervezetének Békés megyei Szervezete. Szilágyi Róza megyei titkár szerint a megállapodással elárulták a tagság érdekeit.

A közalkalmazottak február 15-ére hirdettek országos sztrájkot, de a munkabeszüntetés előtt az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány megegyezett a bérfejlesztésről. A Pedagógusok Szakszervezetének Békés megyei Szervezete szerint azonban valójában nem történik bérfejlesztés, ezért a héten megtartott titkári értekezleteken határozatban tiltakoztak az elfogadott megállapodás ellen – tájékoztatta a Független Hirügynökséget Szilágyi Róza megyei titkár.

Szilágyi Róza szerint a rendszerbe nem érkezik külső forrás. Béremelés címén a pedagógusok júliustól a 2008. januárban esedékes 13. havi fizetés felét kapják meg havi lebontásban. A 13. havi bér másik felét pedig a konvergenciaprogram sikerétől tették függővé. A megyei titkár szerint ez nem bérfejlesztés, mivel az egyébként is a pedagógusoknak járó pénzt osztják ki.

A szakszervezeti vezető szerint a megállapodás azért is elfogadhatatlan, mert nem rendezi a közalkalmazottaknak járó kedvezmények – például a félárú utazás – kérdését sem. A tervek szerint a kedvezményt májustól drasztikusan csökkenteni akarják. Ugyanakkor folytatódnak a pedagógusokat hátrányosan érintő iskolaösszevonások és elbocsátások, amelyekről a kormányzat még tárgyalni sem akar.

Véleményünk szerint a távozniuk kell a szakszervezet éléről azoknak, akik elárulták a tagság érdekeit – fogalmazott Szilágyi Róza. A Padagógus Szakszervezet Békés megyei Szervezetének titkára elmondta: februárban, bár későn kezdődött a szervezés, a tagság kész volt sztrájkolni. A megállapodás elfogadását követően azonban sokan csalódtak, így most az a cél, hogy a tagságot megtartsák, és elkerüljék a tömeges kilépéseket.