Nem fizetik az ügyeletes orvosokat Szombathelyen

Hónapok óta nem fizeti ki az éjszakai ügyelet díját a mentőszolgálat a szombathelyi ügyeletes orvosoknak. A mentők pénzügyi nehézségekkel indokolják a késedelmet.

Az ügyeleti ellátást 2003-ban vette át a mentőszolgálat az önkormányzattól, s az orvosok azt mondják, hogy azóta vannak pénzügyi problémáik. A mentőszolgálat ugyanis annak ellenére, hogy időben megkapja az orvosoknak fizetendő összeget, rendszeresen több hónapos késéssel fizeti ki az ügyeletet vállalók pénzét. A szombathelyi orvosok utoljára a tavaly decemberi ügyelet díját kapták meg.

4 éve vette át az ügyelet működtetését a mentőszolgálat. Az ügyeletes orvosok szerint, rendszeresen késve fizetik ki a számláikat. Dr Halász Ernő, gyermek-háziorvos A Független Hírügynökségnek elmondta, hogy hónapok óta nem fizették ki a számláit. Csak neki több mint 200 ezer forinttal tartozik az Országos Mentőszolgálat.

Az orvosok annak ellenére sem kapják meg időben a pénzüket, hogy a városi és a szombathely környéki önkormányzatok rendszeresen utalják az Országos Mentőszolgálat számlájára a működtetés költségeit fedező összeget.

A késedelmes kifizetés Szombathelyen egyébként több mint ötven orvost érint. Halász doktor szerint olyan is van köztük, akinek a háziorvosi praxisát veszélyezteti a bizonytalanság, mert az ügyeleti díjból finanszírozza a saját rendelése feltételeit.