Nem fizetik, az ellátást mégis igénylik

Debrecen – Állítólag minden tizedik honfitársunk úgy éli a hétköznapjait, hogy társadalombiztosítási járulékot nem fizet, ugyanakkor ha baja van, igényt tart az “ingyenes” orvosi ellátásra.

– Állítólag minden tizedik honfitársunk úgy éli a hétköznapjait, hogy társadalombiztosítási járulékot nem fizet (pedig ezt állítólag 105 jogcím bármelyikén megtehetné), ugyanakkor ha baja van, igényt tart az “ingyenes” orvosi ellátásra.

Vannak kivételek

Az egymillió érintettből állítólag több százezer olyan főiskolás, illetve egyetemista fiatal, akiknek a biztosítását az intézmény, ahol tanulnak, eddig nem rendezte. Ezek persze korrigálható hiányosságok, amiket érdemes is mihamarabb megtenni, hiszen április elsejétől nem kaphat ingyenes orvosi ellátást az, akinek nincs biztosítása.

Van és a jövőben is lesz a polgároknak egy olyan köre (mint például a gyerekek, a nyugdíjasok, a kismamák, a munkanélküliek vagy a hajléktalanok), akiknek alanyi jogon jár az egészségügyi ellátás. Miután az ellenőrzéshez szükséges informatikai háttér még nincs teljesen kész, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az áprilistól jövő januárig terjedő időszakot afféle próbaidőnek tekinti, úgy is fogalmazhatnánk, hogy az érintettek kaptak az államtól még fél év haladékot ügyeik intézésére.

Felnőtt és eltartott

Akiket igazából érint a jogszabályváltozás, azok az úgynevezett felnőtt eltartottak, akik eddig (bár nem fizettek járulékot) valamely családtagjuk révén maguk is élvezhették a társadalombiztosítási ellátórendszer szolgáltatásait.

Tipikusan ide tartoznak a “háztartásbeliek”, illetve azok a főiskolások és egyetemisták, akik ugyan évet halasztanak, de a közbeeső időben munkát nem vállalnak.

Az OEP egyébként a munkáltatóktól kapott adatokból válogatta ki azt a mintegy egymillió embert, akiknek jelen állás szerint nem rendezett a biztosítása. Az egészségbiztosító szóvivője az új rendszer kapcsán leszögezte: nem arról van szó, hogy mostantól ők elesnek a gyógyulás lehetőségétől, viszont piaci árat kell majd fizetniük az orvosi beavatkozásért.

De mennyi lesz az annyi? A biztosítással jelenleg nem rendelkezőknek a jogviszony megszerzéséhez áprilistól a minimálbér (65 500 forint) kilenc százalékának megfelelő, havi 5895 forint tb-járulékot kell az OEP-nek befizetni. Ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbért, és ezt a jegyző igazolja, úgy a nyugdíjminimum (ami ma 27 130 forint) 9 százalékát, azaz havi 2440 forintot kell megfizetni.

Valamennyi érintettet levélben értesíti az egészségbiztosító a teendőkről, és arra számítanak, hogy ha csak minden második címzett fizet, a tb-kasszát éves szinten már az is mintegy 30 milliárd forint bevételhez juttatja.További hírek a Magyarország kategóriából