Nem fizetett az uzsorásnak, majdnem elárverezték a házát

Egy háromgyerekes villányi család házát árverezték volna el kedden, mert nem fizették a törlesztőrészletet egy uzsorásnak. Négy éve 200 ezer forintot kértek kölcsön, mára 4,5 milliót kellett volna visszafizetniük. A hitelfelvételről szerződés is készült. Mivel a család nem tudott törleszteni, a bíróság végrehajtót küldött ki az adósság behajtására. Az árverés végül elmaradt, részletfizetési haladékot kaptak. Az ilyen esetek jogászok szerint azért fordulhatnak elő, mert semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy valaki magas kamatra adjon kölcsönt másnak.

Polyákék családi házát vitte volna a végrehajtó, mert nem tudták fizetni az uzsorástól felvett kölcsön részletét. 2004-ben az asszony férje kétszázezer forintot kért kölcsön, mára négy és félmilliót kellett volna visszafizetniük, pedig már két és fél milliót törlesztettek. Az asszony szerint férje négy éve kényszerből írta alá a hitelszerződést.

“Egyszer-kétszer megverték, leszorították autóval az útról meg ilyen dolgok történtek, és akkor ő mindent aláírt.” – mondta a Független Hírügynökségnek Polyák Veronika.

Az árverést kedden délelőtt tartották volna, amelyre elment Drávapiski polgármestere is. Mali Zoltán szerint igazságtalanul akarják elvenni a házat a család feje fölül.

“Nem túl drága ingatlan, de ennek a családnak ez az egyetlen vagyona, úgyhogy azt gondolom, hogy nekik ez a legdrágább. Nekünk meg az a dolgunk, hogy megvédjük őket.” – mondta a Független Hírügynökségnek Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere.

Jogászok szerint azért fordulhatnak elő az ilyen esetek, mert semmi nem tiltja, hogy valaki akár 400 százalékos kamatra adjon kölcsönt másoknak.

“Nem kell jogi furfangot beleírni a szerződésbe, hiszen Magyarországon több olyan cég is van, akik hitelezéssel foglalkoznak, és ott is igen-igen magas kamatokra adnak kölcsönt. Maga a kamat mértéke nem minősül szerződésszegésnek, a szerződés ettől nem lesz semmis, sem megtámadható.” – mondta a Független Hírügynökségnek Hartai Árpád, ügyvéd.