Nem értenek egyet a WHO-val

Mád adott otthont a V4-ek agrárkamarai konferenciájának.
Mád adott otthont a V4-ek agrárkamarai konferenciájának. - © Fotó: Bánhegyi Gábor
Mád – Mád adott otthont a V4-ek agrárkamarai konferenciájának.

November 25-26-án Mádon tartották a Visegrádi Négyek Agrárkamarái képviselőinek 59. ülését. A kétnapos konferencián részt vett a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK), a lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKCR).

– A sertésszektorban kritikus a helyzet – mondta a konferencia után Győrffy Balázs, a NAK elnöke. – Arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy mielőbb foganatosítsanak hatékony intézkedéseket, mivel a tej- és a sertéshústermelés jövője nem csak a V4 országokban, hanem a legtöbb uniós tagállamban is nehézségekkel teli. Megvitattuk a WHO-jelentést is, amely az állattenyésztési ágazatok piacán újabb komolyzavart okozott. Nem tartjuk helyénvalónak, hogy egyetlen tényezőnek, egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsanak fokozott rákkeltő hatást. Fontos, hogy a termékpálya szereplői hatékony marketingmunkával tudják csökkenteni a hasonló piacromboló hatásokat. A V4-ek agrárkamarái a megfelelő tájékoztatás és eredetvédelem szempontjából fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók teljes körű és hiteles tájékoztatást kaphassanak a termékekről. Az uniós méz kínai ipari minőségű mézzel történő keverése, és ezeknek a termékeknek a piaci térnyerése elfogadhatatlan. Megtárgyaltuk a földadók és a földhaszonbérlet kérdését is. Véleményümk szerint a földnek elsődlegesen a gazdálkodók tulajdonában, használatában kell maradnia. A nagyvállalati besorolás kérdése kapcsán felhívtuk a figyelmet, elsősorban a technológiai lemaradásra visszavezethető okokból, a közép-európai élelmiszeripari vállalkozások munkaerő-hatékonysága messze elmarad a fejlett európai országokétól.

ÉM-BG


Aláírók

A konferencia záródokumentumát Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Václav Suchan, az AKCR igazgatója, Milan Semancik, az SPPK elnöke és Miroslav Borowski, a KRIR alelnöke írta alá.
hirdetés
hirdet�s