Helyi közélet

2015.12.10. 19:26

Az önkormányzatiságot ünnepelték Arnóton

Arnót - A demokratikus önkormányzatiság 25 évét ünnepelték Arnóton. Köszöntőt mondott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Arnót - A demokratikus önkormányzatiság 25 évét ünnepelték Arnóton. Köszöntőt mondott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Dr. Üveges István polgármester nyitotta meg a rendkívüli, ünnepi közgyűlést és az alkalmat megragadva köszöntötte a résztvevőket, valamint a vendégeket, köztük Arnót elmúlt 25 évének képviselőit, vezetőit. Megemlékezett a negyedszázad alatt elhunyt hét képviselőről.

Szólt az elmúlt 25 évről és a község közel 800 éves múltjáról. „S rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés”- foglalta össze József Attila szavaival a feladatukat. Az önkormányzat által elért főbb eredmények felsorolását követően összegzésként kiemelte, hogy a 2500 lakosú település kertvárosi körülményeket biztosít az itt élőknek.

A beszédet követően különböző emléktárgyakat helyeztek el egy időkapszulában a jövő számára. Török Dezső egy angol nyelvű megyei prospektust és a Kulcs Magazin legfrissebb számát tette bele. A doboz lezárását követően az időkapszulát ünnepélyesen elhelyezték a művelődési ház előtt. Ezt követően újra bent folytatódott a rendezvény.

Török Dezső köszöntőjében történelmi távlatba helyezte az elmúlt 25 évet, Emlékeztetett rá, hogy a demokrácia megtestesítője volt a népszuverenitás alapján megválasztott kormány és önkormányzatok. Ezt követően tartalommal kellett megtölteni a 10 millió állampolgár, benne az arnótiak által biztosított kereteket.”Arnóton végig járva megállapíthatjuk, hogy az elmúlt negyed évszázadban jól sáfárkodtak a lehetőségekkel.

Sikerült értéket teremteniük”- vont mérleget az elnök, aki konkrét példákat is említett, mint az árvízvédelmi gát, vagy a szociális bérlakások építését. Az elért eredmények reményt adnak a sikeres folytatásra – zárta beszédét Török Dezső.

Kolenkó Gábor, aki 20 éven át volt Arnót polgármestere személyes emlékekkel, tapasztalatokkal tűzdelt beszédében ugyancsak megerősítette, hogy stabil alapokkal rendelkezik Arnót.

Miskolc árnyékából kilépve kertvárossá vált a település. Hangsúlyozta, hogy a továbbfejlődéshez igénybe kell venni a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban elérhető pályázati forrásokat, mert a későbbiekben önerőből kell majd boldogulni.

Dr. Pap Gábor, a Miskolci Egyetem adjunktusa jogelméleti előadást tartott az önkormányzatiságról. Leszögezte, hogy alkotmányos jog, hogy a helyi ügyekről helyben döntsenek. Mivel népszavazásokat ritkán tartanak, ezért a választott képviselőtestület gyakorolja a közhatalmat.

Az alkotmányos keretek közt hozott határozatokat kvázi helyi törvényeknek kell tekinteni, amelyek mindenkire kötelezőek. Bemutatta az államigazgatás és az önkormányzatiság kapcsolatát is.

A beszédeket követően terített asztal mellett folytatódott az ünnep.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában