Nem ért egyet az OVB állásfoglalásával az MDF

Nem ért egyet az MDF az OVB ajánlószelvényekkel kapcsolatos döntésével és azzal, hogy a testület a Debreczeni Józsefre leadott ajánlócédulák megsemmisítése mellett foglalt állást. A Választási Bizottság a Fidesz és az MSZP szavazataival gyorsan hozta meg döntését, holott az ügy hivatalosan még az asztalára sem került – áll a Magyar Demokrata Fórum Független Hírügynökséghez szerdán eljuttatott közleményében.

Életszerûtlen és kifogásolható döntést hozott az Országos Választási Bizottság, amikor a Debreczeni József számára leadott ajánlócédulák megsemmisítése mellett foglalt állást, mondván, hogy azokat munkahelyeken lehetett leadni – közölte az MDF. A párt szerint a döntés éppen a gyakorlati, hétköznapi szempontokat mellõzi, ráadásul azoknak a pártoknak kedvez, amelyeknek nem gond minden egyéni választókerületben akár több gyûjtõ-helyiséget is kibérelni és aktivistákat pénzért foglalkoztatni. A mostani döntés következménye, hogy tovább nehezíti a szerényebb anyagi forrásokkal rendelkezõ pártok helyzetét.

Az OVB állásfoglalás azért is abszurd, mert így már 1990 óta gyûjtik a kopogtatócédulákat és eddig nem merült fel jogi kifogás a módszerrel kapcsolatban – áll az MDF közleményében.

Az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint munkahelyen, munkaidõben tilos kopogtatócédulát gyûjteni, és ez vonatkozik a kávézókra, kocsmákra, kisebb boltokra is. Egy ötödik kerületi magánszemély kifogása után tették közzé. A beadvány szerint Debreczeni József MDF-es jelölt honlapján található információk szerint bizonyos könyvesboltokban, kávézókban is gyûjtenek kopogtatócédulát, nyitva tartási idõben is, és a törvény szerint munkahelyen, munkaidõben tilos gyûjteni a szelvényeket. A belvárosi egyéni választókerületi bizottság a kifogásnak helyt adott, és kötelezte a képviselõ-jelöltet arra, hogy semmisítse meg a szabálytalanul gyûjtött szelvényeket, illetve készítsen errõl jegyzõkönyvet.