Nem ért egyet az elvárt adó jelenlegi formájával a Liberális Gazdasági Tanács

Bár támogatja az adózók körének bővítését, az elvárt adó jelenlegi formájával nem ért egyet a Liberális Gazdasági Tanács – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Kóka János, a tanács elnöke. A testület azt javasolja, hogy kezdődjön egyeztetés társadalmi szervezetekkel – például a könyvelőkkel – arról, hogyan lehetne rábírni a vállalkozásokat az adófizetésre. Egységes adóreformra is szükség volna, amely akár a költségelszámolásokat szigorítaná, vagy a kedvezmények szintjét és mennyiségét csökkentené – mondta Kóka János.

A Liberális Gazdasági Tanács egyetért azzal, hogy szélesítsék az adóbázist, de az elvárt adó jelenlegi formáját nem támogatja. A Pénzügyminisztérium új elképzelése szerint a vállalkozásoknál a korrigált árbevétel két százaléka számítana az adóalapnak, és ennek tíz százalékát kellene befizetni az új elvárt adóként. Ebből a tárca évi 60 milliárd forintos bevételre számít.

A Liberális Gazdasági Tanács azért nem támogatja a Pénzügyminisztérium új elképzelését, mert véleményük szerint nem teljesíti a méltányos közteherviselés és vállalkozói jövedelmek kifehérítésének alapelveit. Ezenkívül a tárca által tervezett évi 60 milliárd forintos bevétel ellenbizonyítás nélkül nem szedhető be – mondta a miniszter.

Kóka János elmondta még: a több milliárdos bevételt produkáló nagyvállalkozásoknál az ellenőrzés fokozásával lehetne elérni azt, hogy a valódi profit utáni adót fizessék be. Ehhez azonban az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatán is javítani kellene, hiszen az APEH a mostani rendszerben nem tudná feldolgozni az így beérkezett adatokat.

Az elvárt adó kérdésében az MSZP-vel is szoros egyeztetésre van szükség, hogy minél hamarabb megszülethessen a jó megoldás. Könnyen lehet, hogy jövő szerdán nem fogadhatják el az ezzel kapcsolatos kormányhatározatot, így július 1-től nem kezdhetik meg az Alkotmánybíróság által megsemmisített adó miatt kiesett pénz pótlását – fogalmazott a miniszter.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője úgy reagált, hogy Kóka János a gazdasági miniszteri poszton már többször ígért radikális adócsökkentést, aminek a vége adóemelés lesz. Ezért a kormány és a “Kóka Jánossal fémjelezhető arisztokrácia” minden szavahihetőségét elveszítette.