Nem érdemes spórolni az utasbiztosításon

Nem érdemes az utasbiztosítás elhagyásával lefaragni az utazási költségeket, mert elég egy kisebb betegség, sérülés és máris a biztosítási díj többszörösét kell fizetni a kezelésekért. Mégis, míg Nyugat-Európában a külföldre utazók több mint 70 százaléka köt utasbiztosítást, Magyarországon ez az arány még mindig csak nagyjából 35 százalék – olvasható az egyik hazai biztosító társaság szerdai közleményében.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az unió országaiban csak a sürgősségi betegellátásra fizet. A bankkártyák szolgáltatásai közé beépített utasbiztosítások túlnyomó többsége pedig csak kis összeget térít, komolyabb baj, például egy autóbaleset, vagy infarktus esetén azonban általában ez nem elég. Ezzel szemben, az utasbiztosítással rendelkező utazók bármely egészségügyi intézmény szolgáltatásait igénybe vehetik, a költségeket pedig a biztosító állja, így nem kell a helyszínen a betegeknek kifizetniük azt.

Legtöbben nem is gondolnak arra, hogy milyen sokba kerülhet az orvos külföldön, csak akkor rémülnek meg, mikor megtörténik a baj. Például Európában egy lábtörés ellátása 60-120 ezer forint lehet, az USA-ban ugyanez 600 ezer forintba kerül. Egy vakbélműtét kontinensünkön 150 ezerbe kerül, az Egyesült Államokban akár egymilliót is elkérhetnek ezért. De míg a felületi sérülések ellátásáért Európában átlagosan csak 20-70 ezret kell fizetni, addig az USA-ban akár 200 ezer forintba is kerülhet ugyanez. Az ételmérgezés kórházi kezelése, pedig Törökországban átlagosan 170 ezer forint.

Ha valaki előrelátó és utasbiztosítást köt fontos, hogy ne csak az árakat nézze meg, hanem a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat is, hiszen ahány biztosító, annyiféle ajánlat és akció létezik a piacon.

Az utasbiztosítás ma már sok helyen elérhető. A nap 24 órájában bármikor, egyszerűen megköthető, akár interneten, akár az ügyfélszolgálatokon, vagy az utazási irodákban. Egy négyfős család napi 1500 forint alatti összegért több millió forintos biztosítási védelmet kaphat. De a kötvények nem csak anyagi segítséget nyújtanak, hanem a magyar nyelven hívható telefonos szolgálat segít orvost, kórházat, szerelőt, autómentőt találni, sőt intézik a betegszállítást vagy az idő előtti hazautazást is – derül ki a közleményből.