Nem ér véget a helyszínen a munka: jelentést írnak, bírságot rögzítenek

Akt.:
Zagyi Gábor helyszínelő legfontosabb eszköze a fényképezőgép
Zagyi Gábor helyszínelő legfontosabb eszköze a fényképezőgép - © Fotó: Homoky György
Miskolc – Ezúttal elismerte a felelősségét a teherautó vezetője.

Néhány nappal a Stefán Jánossal történt beszélgetésük után Zagyi Gábor baleseti helyszínelőhöz tudunk csatlakozni egy szerencsére nem súlyos, viszont nagyon látványos baleset helyszínelésénél.

allvanyt-szaggatott-a-teherauto01-st

Beakadt a darugém

Miskolcon, a Fonoda utcai körforgalomban egy önrakodós teherautó darugémje beleakadt egy tájékoztató táblát tartó acélállványba és leszakította a helyéről egy a lámpánál várakozó Peugeot motorháztetejére lökve.

„A legfontosabb, hogy tájékozódjunk ilyenkor” – mondja Zagyi Gábor baleseti helyszínelő. Így is tett és kikérdezte a sofőröket, alaposan, módszeresen átnézte a helyszínt, hogy az alátámasztja-e azt, amit a baleset résztvevői elmondtak.

helyszinelos-riport09-st

Következtetnek

A helyszínből, a nyomokból, rongálódásokból ugyanis nagyon jól tudnak következtetni. A felmérés alatt a helyszínelő felkrétázta a területet és rögzítette a nyomokat, amelyről aztán fényképes dokumentációt, illetve egy méretarányos helyszínvázlatot is készített, amelyhez minden távolságot lemért. A haladási iránynál A és B jelzést kapott a két autós, mint megtudjuk, a baleset okozója kapja mindig az A jelzést.

Zagyi Gábornak ezúttal abból a szempontból könnyű dolga volt, hogy a teherautós elismerte a mulasztását, vagyis, hogy a darugémet felállítva hagyta, és ez okozta a balesetet. Így a rendőrségi eljárást egy helyszíni bírsággal letudták zárni a helyszínen, a vétlen fél pedig kapott egy igazolást, amellyel a biztosítóhoz tud fordulni, hogy rendezze a kárt.

Irány az irattár

A helyszínelő helyszínen végzett munkája után persze még nincs vége így sem egy ügynek, a helyszínelők jelentést írnak, a bírságot rögzítik a nyilvántartásban, a fényképeket feltöltik az ügyirathoz a beszkennelt helyszínrajzzal együtt. Az anyag így kerül az irattárba.

ÉM-HI
helyszinelos-riport14-st


A helyszínelő eszközei

– digitális fényképezőgép

– kréta

– jelölőspray

– hitelesített kerekes távolságmérő

– mérőszalag

– lézeres távolságmérő


Munkában a helyszínelők
Miskolc - A legmodernebb technikával dolgoznak, ha kell. Olyanok, mint a tévében a CSI… Amikor megérkezünk a megyei rendőr-főkapitányság úgynevezett kettes objektumába, a Szeles utca végén, Stefán Jánost éppen elmélyült munkában találjuk. Egy miskolci helyszínelő kollégájával a 306-os, miskolci e...

A helyszínelések gyakran nem fejeződnek be akkor, amikor a munkaidő - illusztráció
Miskolc - A helyszínelések gyakran nem fejeződnek be akkor, amikor a munkaidő. Stefán János gyakran megy helyszínre este, éjjel, hétvégén, ünnepnapokon is, ahogy mondja, volt rá példa, hogy próbálták otthon a családjában melegen tartani a karácsonyi vacsorát rá várva. „Tudni kell elfogadni a c...

Miskolc - Hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük a helyszínelő rendőröknek, mi sem bizonyítja jobban, mint a sajóvámosi halálos baleset. Mint beszámoltunk róla, január 3-án este a településen elütöttek egy férfit, aki életét vesztette, az autós segítségnyújtás nélkül elhajtott. A helyszínen ...