Nem engedik az I. kerületet a gellérthegyi kristálybarlanghoz

Operatív munkabizottság felállítását javasolja az I. kerületi polgármester a Gellért-hegyen még az év elején feltárt kristálybarlang további sorsának rendezése érdekében. Ezt maga Nagy Gábor Tamás jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. A Budavári Önkormányzat vezetője közölte: a kerület semmilyen tájékoztatást nem kap az ügyben, ugyanis az érintett építkezéssel kapcsolatban az eljáró hatóság furcsa módon a VII. kerület.

A kristálybarlangba vezető járatot a Gellért-hegy Bérc utcai oldalán, a 4/A. szám alatti építési telken fedezték fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai tavaly december 28-án. A telken indult építkezés ügyében azonban nem a területileg illetékes I. kerület az eljáró hatóság, hanem Erzsébetváros, miután a tulajdonos elfogultságra való hivatkozással a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordult, amely kizárta a Budavári Önkormányzatot, és helyette a VII. kerületet jelölte ki – mondta Nagy Gábor Tamás.

Az I. kerület a másodfokú hatóság döntése értelmében nem vett részt az építkezés engedélyezési eljárásában, nem is ismeri a terveket, és semmilyen tájékoztatást nem kap az ügyben a VII. kerülettől sem – közölte a polgármester. A barlang részleges feltárása után az építkezés újraindult, a környék lakóit azonban zavarják a munkálatok, elsősorban a túlzottnak ítélt földmunka – tette hozzá. Az I. kerület ezért az eljárás és a kivitelezés ellenőrzését kérte a Közigazgatási Hivataltól.

Az operatív munkabizottság felállítására a polgármester szerint azért van szükség, hogy megnyugtatóan rendezzék a kristálybarlang további sorsát, és garantálni tudják a jövőben előkerülő hasonló értékek biztonságát. Nagy Gábor Tamás a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, Közép-Duna-Vögyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalt, a Magyar Államkincstárat és a VII. kerületet kérte fel a testületben való részvételre.

A sajtótájékoztatón megjelent a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője is, aki részt vett a kristálybarlang feltárásában. Adamkó Péter közölte: 60 méter hosszan és 18 méter szélesen tárták fel a barlangot, a kutatás pillanatnyilag befejeződött, mert a barlang nem az épület alá esik. A bejáratot egy páncélajtóval zárták le. Ha befejezték az építkezést, akkor egy 50 méteres alagúttal építik ki a barlang bejáratát – mondta a barlangkutató. Adamkó Péter szerint elvileg látogathatóvá lehetne tenni a kristálybarlangot, de az illetékes hatóságnak nincsenek ilyen tervei.

A szakember közölte: a Rózsadomb alatt sokkal szebb és tágasabb barlangok várnak még kiépítésre. Jelenleg 6 nagy, több kilométeres barlangról tudnak, ezek közül hármat építettek ki eddig: a Pálvölgyit, a Szemlőhegyit és a Gellérthegyi Sziklakápolnát. A többire még nem jutott pénz – tette hozzá. Adamkó Péter szerint ha van lehetőség egy újabb barlang kiépítésére, akkor mindenképpen a 1984-ben felfedezett, 5,5 km hosszú Józsefhegyit javasolják, amelyben a világ legnagyobb hévizes barlangi terme található. A beruházás 100 milliós nagyságrendű forrást igényelne, de ha a hatóságok engedélyeznék a magántőke bevonását, akkor biztos lenne befektető a kiépítéshez – közölte a barlangkutató.Sporthírek