Nem emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén – az elemzők többségének várakozásával összhangban – nem emelte az irányadó jegybanki alapkamatot, így az változatlanul 8,5 százalék. A tanács egyhangúlag döntött emellett.

Simor András, az MNB elnöke sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten elmondta: a Monetáris Tanács továbbra is úgy látja, hogy a magyar gazdaság kilátásait jelenleg elsősorban globális tényezők alakítják, és az elmúlt hetekben a hazai pénzügyi piacokon fokozottan jelentkeztek a nemzetközi pénzügyi válság hatásai. A jegybank elnöke szerint, a globális likviditáshiány a piacokon működési zavarokhoz vezetett. A Monetáris Tanács ebben a helyzetben kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi rendszer működésének folyamatosságát.

Az MNB ezért kötött a közelmúltban az Európai Központi Bankkal 5 milliárd eurós hitel megállapodást, és ugyanezt tette az elsődleges állampapír forgalmazókkal is, hogy javítsa a deviza és állampapírpiac likviditását.

Simor András kiemelte: a gazdasági folyamatokat áttekintve a Monetáris Tanács úgy látja, hogy az infláció tovább mérséklődhet, miközben a globális dekonjunktúra rontja a hazai növekedési kilátásokat. A várható nemzetközi gazdasági folyamatok növelik annak valószínűségét, hogy az olaj-, élelmiszer- és egyéb nyersanyagárak tartósan csökkennek. A hazai dezinflációhoz ezek mellett a gazdaság növekedésének a belföldi hitelezés visszafogásából eredő lassulása is hozzájárul.

Simor András kifejtette: a jelenlegi pénzügyi piaci környezetben a Monetáris Tanács szükségesnek ítéli a szigorú monetáris kondíciók fenntartását.

A jegybank elnöke szerint az MNB elmúlt egy-két hétben tett intézkedéseinek nem a forint gyengülésének megállítása volt a célja, hanem a deviza és állampapírpiaci likviditás erősítése. Simor András szerint még nem világos, hogy a forint gyengülése trendszerű, vagy csak átmeneti, ám szerinte a nemzeti valuta gyengülését nem indokolta a magyar gazdaság fundamentális működése.

Simor András megerősítette: amennyiben a forint további gyengülése a pénzügyi stabilitást zavarja, akkor az MNB-nek megvannak az eszközei, hogy ebbe a folyamatba beavatkozzon.

A jegybank elnöke kiemelte: nem érzi úgy, hogy a devizahiteleseket meg kellene menteni, mivel a felmérések szerint jelenleg nem nőtt meg a bedőlt devizahitelek aránya.

A Nemzeti Csúcsról a jegybank elnöke annyit mondott: bár hangzottak el bíztató szavak, ám összességében csalódottan távozott.Sporthírek