Nem emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén – az elemzők többségének várakozásával összhangban – nem emelte az irányadó jegybanki alapkamatot, így az változatlanul 8,50 százalék. Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar gazdaság változatlanul lassan növekszik, és az inflácó csökkenése sem gyorsult. Az MNB azonban úgy ítéli meg, hogy a középtávú inflációs kilátások nem változtak június óta, és elkötelezettek a 3 százalékos inflációs cél mellett ezért nem látták szükségét további szigorításnak – mondta a jegybank alelnöke.

Karvalits Ferenc kiemelte, hogy a Monetáris Tanács rövid vita után, csaknem egyhangú döntést hozott. Kifejtette, hogy bár a júliusban nyilvánosságra hozott bér és inflációs adatok kedvezőbbek a vártnál, ám jelentős elmozdulásról nem beszélhetünk.

A jegybank alalenöke szerint az inflációs várakozások esetleges magas szinten rögzülése, valamint a globális eredetű élelmiszer, nyersanyag és energiaár-emelkedés a felfele mutató inflációs kockázatokat erősítik. Hozzátette: az elmúlt két hónapban az olajárak emelkedése növelte, a forint árfolyamának erősödése pedig mérsékelte az inflációs kockázatokat.

Karvalits Ferenc kiemelte, hogy a Monetáris Tanács elkötelezett a 3 százalékos inflációs cél mellett. A szigorú monetáris kondíciók segítik az infláció fokozatos mérséklődését és fékezik a várakozások esetleges közvetett inflációs hatását. Úgy fogalmazott: amennyiben az inflációs cél elérése a jövőben megkívánja, a Monetáris Tanács kész a szükséges lépések megtételére.

A jegybank alelnöke szerint a konvergencia programban a Magyarország számára előírányzott GDP-hez viszonyított 3,2 százalékos költségvetési hiány cél jövőre elérhető.