Nem "ellenpiacnak" szánják az új miskolci piacot

Nem "ellenpiacnak" szánják az új miskolci piacot
Miskolc – Az új Búza téri piac közelében egy újabb piacot szeretnének nyitni. Hogy mikor, azt még nem tudják…  Rendelet Búza téri piac a cél előtt 2008.09.01. Búza téri piac munkáltatai 2008.08.27. Búza téri piac 2008.08.21. Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett 2008.04.24.

Az engedélyeztetés folyamatban van, a héten választ kell kapniuk a hatósági osztálytól, lehet vagy sem. Ezt már Bányai Lajos, a Miskolci Piacosok Egyesületének elnöke mondta portálunknak, aki kijelentette, az általuk kialakítandó árusítóhely nem ellenpiac lesz, csupán 400-500 embernek próbálnak munkát biztosítani. Mint mondta: az egyesület egy magánszemélytől bérli majd a Szeles utca 67-69. szám alatti területet, amely 13 ezer négyzetméter, jelenleg itt működik a virágnagyker. Itt most is van zárt és nyitott rész, és a továbbiakban – a forgalomtól függően – felújítják a területet és a rajta található épületeket – hangsúlyozta.

Az egyesület piacán 400-500 kereskedő árulna, ők már jelezték is szándékukat – mondta az elnök. Ők azok, akik nem tudtak átmenni az új Búza térre, mert nem tudják a magas bérleti díjakat kitermelni – tette hozzá.

Az elnök szerint a két piac nem egymás ellensége lesz, sokkal inkább erősítik majd egymás működését. Így magyarázta: lesz, amit csak náluk, és lesz, amit csak a Búza téren kaphatnak majd meg a vevők.

Egy kereskedő (nevét nem adta a cikkhez) tagadta, hogy olcsóbb lenne a másik piac. Árakat is mondott: az új Búza téren egy két méteres asztal bérleti díja havi 7800 forint, míg az egyesület piacán ugyanez 8000-be kerül, plusz 800 forint napidíjat kell fizetni. Ezt Bányai Lajos tagadta: havonta 3000 forint lesz a fizetendő összeg, és ehhez jön naponta 300 forintos napidíj.

Ki nyithat piacot?
Amennyiben valaki piacot szeretne nyitni a következőket kell tennie: az önkormányzat hatósági osztályán kell kérni engedélyt. A hatósági osztály feladata, hogy a szükséges szakhatósági engedélyeket beszerezze, mint például az ÁNTSZ-től, a tűzoltóságtól, a munkavédelmi felügyelőségtől – ezt Adáminé dr. Soltész Ildikó csoportvezető mondta portálunknak. Hozzátette: magánszemély nem szokott piacot nyitni, de cégek, egyesületek igen. Fontos az is, hogy a piacnak olyan területet jelöljenek ki, amely vásárrendezésre alkalmas.

Kapcsolódó cikkek:

 • Nyílik a régi új Búza téri piac
  Egyelőre nem kosarakkal, hanem festékes dobozokkal, deszkákkal közlekedő embereket látni az új Búza téri piacon. Nagy a készülődés, hiszen csütörtökön délután 4 órakor megnyílik a piacBúza téri piac a cél előtt 2008.09.01. Búza téri piac munkáltatai 2008.08.27. Búza téri piac 2008.08.21. Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett 2008.04.24.
 • Búza téri piac a cél előtt
  Milyen lesz az új Búza téri piac? Tetszik majd a vásárlóknak, megfelel az árusoknak? Most még csak az utóbbira kaphattunk választ, hiszen a vevők csak október 16-től láthatják, hogy mi épült a régi Vásárcsarnokból.

 • Búza téri piac: bejártuk föld alatt, föld felett
  Az ország egyik legszebb piaca lesz a Búza téri. Nyitás szeptemberben vagy októberben. Hogy halad az építkezés? Mennyi kelt el az üzletek közül?

 • Búza téri piac – csak nincs baj?
  Árusoktól és vásárlóktól hallottuk, olvasóink kérdés formájában állítják: késik a Búza téri piac átadása. Így van-e, és ha igen, mi az ok?

 • Búza téri piac: késik?
  A Búza téri piac ünnepélyes átadása, majd rögtön utána a használatba vétele október 16-án lesz. Késik? Pár napot.