Nem ejtették a vádakat a fekete fiatal haláláért felelősnek vélt baltimore-i rendőrök ügyében

Washington, 2015. szeptember 2., szerda (MTI) – Elvetette a vád ejtésére vonatkozó folyamodványt az illetékes bíró szerdán Baltimore-ban annak a hat rendőrnek az ügyében, akit az ügyészség felelősnek tart egy afroamerikai fiatal áprilisban bekövetkezett haláláért.

Barry Williams bíró a vádlottak tárgyalás előtti meghallgatása alkalmából az is elutasította, hogy az ügyben elmozdítsa az ügyészt.

Az áldozatot, a 25 éves Freddie Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután “szemkontaktust teremtett” a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. Az afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több másik nagyvárosában pedig tiltakozások voltak. A rendbontások miatt több napig rendkívüli állapot és éjszakai kijárási tilalom volt érvényben a városban.

Marlyn Mosby államügyész vádat emelt mind a hat rendőr ellen, akinek köze volt Gray őrizetbe vételéhez. A legsúlyosabb bűncselekményt, a szándékos emberölést a fiatalembert a rendőrségre szállító furgon vezetőjének, Caesar R. Goodsonnak a számlájára rótta, akit ezért 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. (A kezén-lábán megbilincselt Gray, akinek biztonsági övét nem kapcsolták be, a szállítás közben sérült meg végzetesen.)

A rendőrök jogi képviselői több összeférhetetlenségi okot soroltak fel az államügyésszel szemben. Egyebek között kifogásolták, hogy Marilyn Mosbynak, és férjének, Nick Mosbynak, a városi tanács tagjának anyagi és politikai előnye származhat az ügyből. Emellett az ügyész több tanúval is személyes kapcsolatokat ápol, hivatala pedig részt vett az ügyben folytatott nyomozásban. Mosby hivatala ellen polgári peres eljárás folyik, továbbá a Gray család ügyvédje az államügyész közeli barátja, támogatója és jogi képviselője.

A rendőrök személyesen nem jelentek meg a meghallgatáson, amely megkezdése előtt több tucatnyian tüntettek a baltimore-i belvárosban. A tiltakozást feloszlatták, egy személyt őrizetbe vettek.

– MTI, Pogár Demeter –