Nem egyeztethető össze a karrier és a család?

Egy friss felmérés szerint a karrier és a családi harmónia együttesen nem érhető el.

Egy hongkongi felmérés frissen közzétett eredményei szerint a családi kötelezettségek azok, amelyek távol tartják a nőket karrierjük építésétől. Sokan úgy vélik, hogy a karrier és a családi harmónia együttesen nem érhető el.


Karrier, függetlenség, család

A hongkongi Women’s Commission (WoC) megbízásából készült kutatás szerint a régióban általános elterjedt nézet, hogy a női függetlenség és a munkavállalás között összefüggést látnak. A helyiek 80 százaléka véli úgy, hogy a munkába állás a legbiztosabb módja annak, hogy egy nő függetlenné váljon. Ugyanakkor tízből hét válaszadó úgy gondolja, ugyanolyan életkorú és kvalitású férfi jobb esélyekkel indul a munkaerőpiacon, mint egy nő. Azaz a hongkongiak is úgy látják, egy nő számára neme akadályt és egyben hátrányt jelent a karrier építésében.

A nők karrier aspirációit tekintve a nők negyede, a férfiak ötöde nem szeretné sem a maga, sem a partnere számára, hogy munkájában túl sikeres legyen, mivel úgy érzik, ilyen helyzetben nem teljesíthetőek a családi kötelezettségek. A kutatók szerint ez az állásfoglalás arra utal, hogy a hongkongiak nem érzik összeegyeztethetőnek a munka és a család iránti kötelezettségeket, és úgy látják, nem építhető egyszerre a karrier és a családi boldogság.
Forrás: ELTE Hírlevél