Nem drágul a gáz a kisfogyasztóknál

Nem emelkedik a gáz ára jövő januártól 1200 köbméternyi éves fogyasztás alatt – jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás elmondta, hogy ennél magasabb fogyasztás felett úgynevezett sávos rendszer szerinti lesz a drágulás: 1200 és 1500 köbméternyi éves fogyasztás esetén például 0,7 százalékos lesz az emelkedés mértéke. A miniszter összegzése szerint ebbe a két alsó kategóriába tartozik az emberek kétharmada.

Sávos rendszer szerint fog változni a gáz ára jövő január elsejétől a fogyasztástól függően – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Nem lesz drágulás, azaz fenntartják az ármoratóriumot azoknál, akik kevesebb mint 1200 köbméternyi gázt fogyasztanak évente. Ez az emberek 57 százalékát érinti. Akik 1200 és 1500 köbméter között fogyasztanak évente, minimális, 0,7 százalékos áremelkedéssel számolhatnak. Ebbe a kategóriába a fogyasztók 9 százaléka tartozik. A miniszter szerint így az átlagfogyasztók, a nagycsaládosok, a szegények és a nyugdíjasok 0 vagy 1 százalék alatti drágulásra számíthatnak. A legmagasabb áremelkedést azok könyvelhetik el, akik évi 3500 köbméternél többet fogyasztanak, ebben a kategóriában 9,3 százalék lesz a drágulás. A tárcavezető szerint a két legmagasabb áremelkedési kategória a fogyasztók 6 százalékát érinti.

Fellegi Tamás emlékeztetett, hogy az elmúlt nyolc évben összesen 15 alkalommal emelkedett a gáz ára. Az új kormány már megalakulásakor világossá tette, hogy száműzik a megszorításokat, ezért első intézkedéseik egyike volt az ármoratórium bevezetése az energiaárak tekintetében. Így júliusban 10 százalék körüli, októberben pedig újabb 5 százalék körüli drágulástól kímélték meg az embereket – hangzott el.