Nem derült ki kinek gyűjtötték a választók adatait Gyulán

Két gyanúsítottja van a tavalyi országgyűlési választások előtt kirobbant gyulai adatbázisbotránynak. 2006. márciusában a gyulai kistérségi társulás egyik volt munkatársának számítógépén 10500 választó adatait találták meg. A nevek mellett a választók politikai szimpátiájára utaló megjegyzések szerepeltek.

Az Országos Választási Bizottság arra nem talált bizonyítékot, hogy a választók adatait helyben vagy országosan fel is használták volna, jogosulatlan adatkezelés miatt azonban feljelentést tettek. Az adatbázisügyben a gyulai kistérségi iroda volt munkatársa mellett a sarkadi kistérségi társulás egyik munkatársa is gyanúsított. A két férfit visszaélés különleges személyes adattal bűntett elkövetésével gyanúsítják, ezért akár három év börtönbüntetéssel is sújthatók. A rendőrség lezárta a nyomozást és vádemelési javaslatott tett az ügyészségnek – közölte a Független Hírügynökséggel Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A nyomozás azt nem derítette ki, hogy a választók adatait honnan, kitől szerezték, és az sem sikerült megállapítani, hogy harmadik személynek továbbadták-e azokat.