Nem csökken a távhődíj

– Nincs sok remény a távfűtés díjának csökkentésére – tudtuk meg Csonka Tibortól, a Debreceni Hőszolgáltató Rt. vezérigazgatójától.

Szeptemberben a minisztérium kérésére átvilágították a nagyobb városok hőszolgáltatóit, keresve az árak mérséklésének lehetőségét, a vizsgálat megállapításairól, eredményéről, költségmegtakarítást célzó javaslatairól azonban hivatalos értesítést a hőszolgáltató még nem kapott.

Nem dönthet

Nehéz is lenne egységes ajánlást megfogalmazni, mert az országban ahány hőszolgáltató, annyiféle műszaki megoldás, annyi tulajdonosi forma – mutatott rá a vezérigazgató hozzátéve, hogy a debreceni cég a Debreceni Vagyonkezelő Rt. tulajdonában van, így az esetleg lefaragható kiadásokról (jótékonyság, támogatások) is csak az utóbbi társaság dönthet. – Ahhoz, hogy egy százalékkal csökkentsük az árainkat – az 5,3 milliárdos gazdálkodásunk mellett – legalább 50 millió forintot kellene megtakarítanunk. Ha minden fillért visszatartanánk, amit a sport, illetve alapítványok támogatására költünk, 5-10 millió forinttal maradna több a kasszánkban – közölte a vezető. – Ezen költségek között nem kereshetjük az árcsökkentés lehetőségét, egy ekkora forgalmú cég nem is teheti meg, hogy teljesen kivonja magát a társadalmi szerepvállalásból – jegyezte meg.

Közepes áron

INFORMÁCIÓ
A panelprogramról érdeklődhet személyesen a hőszolgáltató Tüzér u. 4. szám alatti kirendeltségén Orosz Gábor vevőszolgálati és minőségügyi előadótól vagy telefonon az 509-441-es telefonszámon.

Megyeszékhelyünknél a nagyvárosok közül csak Győrött és Szombathelyen olcsóbbak a fűtésszámlák.

Ott azért tudják lent tartani az árakat, mert az energiatermelés is a városok kezében van – vélekedett a vezető. – A debreceni hőszolgáltató az Eon-csoport Mikepércsi úton lévő erőműveitől vásárolja az energiát, de még így is 10-20 százalékkal alacsonyabban számlázza a fűtést, mint Nyíregyháza vagy Budapest – derült ki.

Pénzt fűtésre

A decemberi és az áprilisi nyugdíj már a távfűtésre szánt kormányzati támogatás összegével kiegészítve érkezik azokhoz, akik október 30-ig ezt írásban kérik a lakóhely szerinti illetékes települési jegyzőnél. Az októbertől március végéig tartó időszakra havi kétezer forintot, az áprilistól szeptember végéig terjedő időszakra havi ezer forintot kapnak azok a nyugdíjasok, akik mint díjfizetők a távhőszolgáltatónak közvetlenül fizetnek, a díjfizetés alapjául szolgáló ingatlanban tulajdon-, bérleti, használati vagy haszonélvezeti joggal rendelkeznek és ott életvitelszerűen tartózkodnak. A jövedelem egy főre jutó összege a kérelem benyújtását megelőző hónapban nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát egyszemélyes háztartás esetén. A támogatást két részletben, a decemberi és az áprilisi nyugdíjjal folyósítják.

Távfűtenek

A Debreceni Hőszolgáltató Rt. szeptember 15. után a megbízottak megrendelésére indítja be a fűtést az épületekben. A diagram mutatja a fűtöttség és az átlaghőmérséklet változást napi bontásban. Tegnap reggel a közel 31 ezer távfűtéses lakás 53,1 %-ában már működött az időjárásnak megfelelően szabályozott fűtés. A hét második felében várhatóan tovább nő a fűtöttség aránya, mivel a napi átlaghőmérséklet csökkenése várható. Jó tanács a hétvégét fűtött lakásban tölteni szándékozóknak, hogy a fűtést még a hét vége előtt rendeljék meg, mert tömeges igény esetén a beindítás legkésőbb 48 órán belül várható.

Panelprogram-szakértő
Fokozódik az érdeklődés a panel plusz program iránt, amiről a hőszolgáltatónál kaphatnak a lakosok felvilágosítást.
A szaktanácsadást és a nyomtatványok terjesztését is ingyen végezzük. Ez számunkra többlet kiadással nem jár, bevételünk sem származik belőle. Egyik ügyfélszolgálati munkatársunk, Orosz Gábor – egyéb feladatai mellett – részletes tájékoztatást ad a programról, javasol pályázatíró céget, kivitelezőt, ha erre szükség van, de a hőszolgáltatónak ezért külön senki nem fizet – szögezte le Csonka Tibor. – Évente 10 millió forintot fordítanak fűtési rendszerek korszerűsítésére ugyancsak támogatásként – hangsúlyozta. Ezt a pénzt pályázati úton nyerhetik meg lakóközösségek, és erre minden évben sok a jelentkező.

B. M. M.