Nem csak egyetemisták keresnek albérletet

Akt.:
Albérletkeresőben (illusztráció)
Albérletkeresőben (illusztráció) - © Fotó: ÉKN
Miskolc – Tovább pörgethetik az egyébként is túlkeresletben „szenvedő” albérletpiacot az egyetemisták.

Vannak olyan városok a legfrissebb hírek szerint, ahol máris elkezdtek albérletet keresni az egyetemisták, ami tovább mozgatja az egyébként is jól pörgő piacot. Miskolcon a nagy „egyetemista roham” még nem érzékelhető, mondja Tóth Gábor, a Maximál Ingatlan munkatársa. Véleménye szerint az egyetemisták és leendő egyetemisták most még nyaralnak, de amint kihirdetik a ponthatárokat és kiderül, hogy hová vették fel őket, ez azonnal megváltozik.

– Jóval nagyobb a kereslet az albérletek iránt, mint a kínálat, ez azonban nem feltétlenül, vagy nem csak az egyetemisták miatt van így – mondja az ingatlanos. Az okok közt említi, hogy sok fiatal kénytelen albérletben elkezdeni az önálló életét, mert az elmúlt években nem volt lehetőségük hitelhez, vagy támogatásokhoz jutni. Ugyanakkor sokan szabadultak meg ilyen, vagy olyan módon a devizahiteles lakásuktól, de nem maradt annyi pénz a kezükben, hogy lakást vegyenek az újrakezdéshez. Az elmúlt egy-két évben emelkedtek is az albérletárak 20–25 százalékkal – teszi hozzá Tóth Gábor.

Folyamatos kereslet

Erzsébet az Avason kínálja kiadásra háromszobás lakását kifejezetten egyetemistáknak, amelyre folyamatosan van kereslet. A nyári szünetben több fiatal hazautazott, de volt, aki maradt. Üresen így sem árválkodik a két szoba, ugyanis a nyárra külön is ki tudta adni olyan egyetemistáknak, akik nyári munka miatt kerestek átmeneti otthont. „Inkább egyetemistáknak adom ki a lakást, később ugyanis a gyermekemnek szüksége lesz rá, így nem keresek hosszú távú bérlőt” – mondja.

Éppen az ellenkezőjében gondolkodik Imre, akinek szintén avasi lakása iránt inkább családok érdeklődnek, köszönhetően annak, hogy hosszú távra keres bérlőket.

– Kiadnám egyetemistáknak is, de főleg családok keresnek, ami nem is baj. Szívesen látok gyerekes fiatalokat bérlőként, kisgyermekkel egyébként is nehezebb albérlethez jutni – mondja saját tapasztalata alapján is.

– Horváth Imre –

Ennyiért bérelhetünk

A Miskolci Egyetem Diák Irodájának oldalán elég széles spektrumon mozognak az árak attól függően, hogyan szeretnének bérelni a hallgatók. Rezsivel együtt már 16 ezerért is lehet szobát bérelni, míg egy teljes lakás 55 ezer plusz rezsiért kapható. Ezek általában kompletten bebútorozott és konyhagépekkel, tévével ellátott lakások.A hirdető oldalakon 25 ezer forintnál kezdődik egy garzon, az átlagos árak 30–45 ezer forint között mozognak egy panel, vagy téglaépítésű társasházban, de kompletten berendezett lakást akár 70 ezerre is tartanak, ehhez jön a rezsi. Családi házak esetén a határ a csillagos ég, 70–100 ezer az átlag, de nem ritkán 180–200 ezerbe is kerülhet.
hirdetés


hirdet�s