Nem csak egyedi, szép is a homrogdi házszámtábla

Nem csak egyedi, szép is a homrogdi házszámtábla
© Fotó: Ádám János
Homrogd – A homrogdiak igény esetén bárkinek készítenek kerámia házszámtáblát.

A településen működött korábban egy falu­szépítő egyesület, amely arra igyekezte sarkalni a településen élő embereket, hogy minél rendezettebb és szebb legyen a lakóingatlanjuk és környéke – fogalmazott Juhász Gábor, Homrogd polgármestere. – Különböző módon tudták díjazni a portákat. A polgármesternek és az egyesületnek volt az ötlete, hogy a faluban működő Kézműves Házban ezeket a kerámiatermékeket elkészítik, és minden itt élőt meglepnek vele, így is történt. Ezzel egységes lett Homrogdon a házszámozás, hiszen sok esetben vagy nem volt, vagy pedig nagyon különbözőek voltak azok.

Megyeszerte egyediek a tulipános házszámtábláink.” Juhász Gábor

Ha kell, legyártják

A házszám egy szép népi motívum, egy tulipán kerámiatábla lett, amely kézzel készült.

– A faluszépítők tevékenysége jelenleg szünetel – tette hozzá Juhász Gábor, aki azt is elárulta kérdésünkre, hogy ha kérik, le tudják gyártani másoknak is a kerámiatáblákat – bármilyen motívummal.

file6uc926gom1d1d4y7um7n

– Nagyon sok helyen járok a megyében és a megye határain kívül is, de örömömre szolgál, hogy a tulipános kerámia számtábláink nagyon egyediek.

Aki meg szeretné nézni a házszámtáblákat, elmehet a Miskolctól 25 kilométerre fekvő településre, ahol érdemes megnézni még a helyi görögkatolikus templomban lévő régi ikonosztázt, és érdemes rácsodálkozni a település szép, tornácos parasztházaira is.

ÉM-JLI