Nem bezárás, ideiglenes leállás

A Hollóházi Porcelánmanufaktúra bezárásától tart dr. Hörcsik Richárd a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Dr. Hörcsik Richárd lapunknak elmondta, információi szerint a szokásos téli karbantartás miatti leállás után a tulajdonos, az ÁPV Rt. nem indítja el ismét a többszázmillió forintos adósságot maga előtt görgető céget.

Nem zárnak be

A mintegy 370 dolgozót foglalkoztató Hollóházi Porcelánmanufaktúra sorsáról megkérdeztük a tulajdonos képviselőjét. Oravecz Péter, az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatója elmondta: a nagy múltú üzemet nem zárják be, ám az eladatlan készletek nagysága miatt elképzelhető, hogy egy időre le kell állítani a termelést. A kommunikációs igazgató közleményéből az is kiderül, a számottevő inproduktív létszámot alkalmazó, a piaci igényekre nem rugalmasan reagáló, készletet halmozó tevékenység radikális átalakítása nem halogatható. Az ÁPV Rt. a korábbiak során tulajdonosi kölcsönnel támogatta ezt a folyamatot és a megújulás érdekében mérlegeli újabb forrás biztosítását is, így merült fel lehetőségként a termelés ideiglenes szüneteltetése is. Oravecz Péter hozzátette, a tulajdonos jelenleg is pályázat útján keresi azt a befektetőt, amely hosszú távon stabilan tudja üzemeltetni a Hollóházi Porcelángyárat. Oravecz Péter közölte azt is, az ÁPV Rt. közgyűlés összehívását kezdeményezte olyan napirendi pontokkal, amelyek lehetőséget biztosítanak az igazgatóság és a felügyelő bizottság létszámának és összetételének megváltoztatására.

Nő a munkanélküliség?

Dr. Hörcsik Richárd szerint a cég privatizációja során fennáll a veszélye annak, hogy kiveszik a vállalat nyereséget termelő területeit, így például a 15 üzletből álló kereskedelmi hálózatot. Az országgyűlési képviselő szerint Hollóházán a helyiek átélték már a porcelángyár privatizációját, amelynek eredményeként legalább 200 ember elbúcsúzott a munkahelyétől. A gyár bezárását cáfoló hírt megnyugtatónak nevezte, de a várható elbocsátásokat mégis aggasztónak tartja, hiszen a legóvatosabb becslések szerint is 70-80 embert engednek el a gyárból és a Zemplén, ezen belül is a Hegyköz olyan térség, ahol minimális az esély új munkahelyet találni.

BG