Nem bántó „Mennyei rajzok”

Mező István a legújabb könyvével
Mező István a legújabb könyvével - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc, Szikszó – Néhány hete jelent meg Mező István karikaturista 12. kötete: fókuszban a papság, a vallás és a hívők.

Miért mennyeiek a rajzok? – kérdeztem Mező Istvánt, a Szikszón élő karikaturistát, akinek nemrég jelent meg 12. kötete.

– Régóta foglalkoztat az egyház, a vallás, a papság és a hívők kapcsolata – kezdte a nyugalmazott iskolaigazgató. – Az adta meg a lökést, hogy Homrogdon 20 évig voltam iskolaigazgató, ebből 19 évig az önkormányzatnál, az utolsó évben pedig a görögkatolikus iskola vezetőjeként. Sok benyomás ért, el is határoztam, hogy majd sort kerítek egy ilyen kötetre.

Aztán az elmúlt években gyűltek a rajzok – egy kötethez 150–200 rajz szükségeltetik –, és megszületett a könyv. Az év elején a francia karikaturisták elleni támadás elgondolkodtatta Mező Istvánt.

– Nekem van egy mércém… A Mennyei rajzokat is megnézettem hat pap ismerősömmel – árulta el. – Volt köztük olyan, aki két rajzot nem tett volna bele. Ki is vettem azokat… Ha a tanárról, rendőrről, orvosról rajzolhatok, miért ne rajzolhatnék a papságról? Nem sértőek, hiszem.

Egyébként a Facebookon is szondáztatja ismerőseit István, és állítja, kedvező fogadtatásra találtak azok, melyeket posztolt. Kapott a kötetből az ismerősök mellett a homrogdi iskola is. A kiadvány magánkiadásban jelent meg a helyi önkormányzat és több kisebb-nagyobb vállalkozás támogatásával 500 példányban.

Vannak kedvencek

– Visszatekintve a tizenkét könyvre az egyik kedvencem a Zene nélkül mit érek én? című – mondta a karikaturista. – Ráadásul a nagy kedvenc, Szörényi Levente írta az előszót. Valamennyinek van története, ezért kedvesek nekem. Talán azt sajnálom, hogy nem kezdtem hamarabb. 1974-ben jelent meg az első rajzom a Déli Hírlapban, és 1998-ban jelent meg csak az első kötetem a Parlamenti fricskák. Ameddig élek, szeretném csinálni.

A tervekről megtudtuk: a jövő évi riói olimpiára szeretne István rajzolni egy sportos kötetet. Mindennek van előzménye, hiszen 2000-ben már rajzolt hasonlót, ám azóta is születnek a sportos „vonalak”.

– Az összes magyar olimpiai bajnokot fel szeretném majd tüntetni benne: a humoros percek mellett ismereteket is szeretnék majd adni – tette hozzá. – Ezzel is tisztelegve a magyar olimpiai bajnokok előtt.

ÉM-JLI