Nem baleset, hanem emberölés történt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztályának nyomozói 2007. március 27-én hallgatták ki gyanúsítottként azt – a más bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásban lévő – 37 éves budapesti férfit, aki egy 2005-ben történt emberöléssel is megalapozottan gyanúsítható.

Mint ismert, 2005. augusztus 12-én 23 óra 40 perckor egy állampolgár észlelte, hogy a Budapest XXI., Bajcsy-Zsilinszky úton ég egy bokor és onnan hangok szűrődnek ki, ezért értesítette a rendőrséget.

A tüzet egy, a közelben tartózkodó állampolgár kezdte meg oltani, azonban a tűzben egy férfi életét vesztette. A rendőrök által a helyszínen beszerzett elsődleges adatok alapján a baleset gyanúja volt az erősebb, és a hajnali órákban elvégzett igazságügyi orvosszakértői vizsgálat sem valószínűsített idegenkezűséget, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya kezdte meg a vizsgálatot közigazgatási hatósági eljárás keretében.

 Annak során rekonstruálták az elhunyt férfi – halálesetet megelőző – mozgását, tevékenységét, feltérképezték ismeretségi körét, környezetét, részletesen vizsgálták a helyszín körülményeit, mely hosszas munka megállapításai összességében bűncselekmény elkövetését valószínűsítették, ezért a halálesettel a továbbiakban a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi I. Főosztály Életvédelmi Osztálya foglalkozott.

2005. augusztus 18-án szintén Csepelen egy hajléktalant bántalmaztak ismeretlenek, értékeit elvették, majd a sátrát felgyújtották. Akkor a helyszín közelében az elkövetőket elfogták és megállapítást nyert, hogy a bizonyítékok megsemmisítése érdekében B. Imre gyújtotta fel az átmeneti lakóhelyet.

A férfi így került az életvédelmi nyomozók látókörébe. A kitartó munkájuk eredményeként összegyűlt információk alapján a férfi a bűncselekmény elkövetésével már megalapozottan gyanúsítható, a napokban történt kihallgatása során B. Imre részben beismerő vallomást tett.

A további eljárást az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi II. Főosztály folytatja le.