Nem az előírásoknak megfeleően javították a Madridban lezuhant spanyol gépet

Nem követte a gyártó cég utasításait az a szerelő, aki az utolsó pillanatban végzett javítást a Madridban lezuhant spanyol repülőgépen – írta pénteken az EL Mundo című spanyol lap. A Spanair spanyol légitársaság Kanári-szigetekre tartó járata közvetlenül a felszállás után zuhant le a madridi repülőtéren, 154 ember halálát okozva.

A Spanair gépén gond volt az egyik hőmérsékletmérő műszerrel, amely miatt az MD-82-es típusú gépnek vissza kellett térni a kifutópályáról a beszálló kapuhoz, hogy megszüntessék a problémát. Az El Mundo cikke szerint a karbantartó egy biztosíték kikapcsolásával izolálta a problémát, de az utolsó pillanatban végzett javítási munka közben nem végezte el a repülőgépgyártó utasításában szereplő részletes ellenőrzéseket.

A kikötött műszer 25 további szerkezethez kapcsolódott, köztük ahhoz a vészjelzőhöz, amelyik nem jelezte a pilótáknak, hogy a gép fékszárnyai nem a megfelelő pozícióban álltak. A repülőgép a rosszul álló fékszárnyak miatt veszített magasságából, lezuhant, majd kigyulladt. Csak 18 ember élte túl a zuhanást.