Nem árulnak több nyúlhúst az osztrák és német áruházláncok

Az áruházláncok legnagyobb része, így például a Penny, a Bilba, a Merkur és a Spar sem árul többé ketreces tartásból származó nyúlterméket Ausztriában és Németországban. Az árustopot a Négy Mancs nemzetközi állatvédő alapítvány harcolta ki április elején, és most Magyarország területére is ki akarják terjeszteni a korlátozást.

A két országban már csak a Metro üzleteiben lehet nyúlhúst vásárolni, de az állatvédők folytatják a tárgyalásokat és remélik, hogy előbb-utóbb a Metro is csatlakozik a haladó gondolkodású cégek táborához – mondta Hercsuth Éva, a Négy Mancs ügyvezetője.

A magyar áruházláncok vezetését a múlt héten kereste meg először a szervezet. Elsőként az Auchan jelzett vissza, és ígéretet tett arra, hogy ezentúl ellenőrzi, honnan származnak a nyúlhús termékek. De mivel a hazai nyúlhús termelés 95-97 százalékát külföldre viszik, a környező országok üzletközpontjain múlik, hogy sikerül-e megmenteni a tapsifüleseket – tette hozzá Hercsuth Éva. A várható veszteségek miatt egyébként a Magyar Nyúlterméktanács már tárgyalásokat kezdeményezett a Négy Mancs Alapítvánnyal.