Nagyvilág

2012.02.20. 17:00

Külügyminisztérium: a Szíriában élő magyarok többsége a harcok ellenére is marad

Budapest, 2012. február 20., hétfő (MTI) - A Külügyminisztérium többször felszólította a Szíriában élő magyar állampolgárokat, hogy fontolják meg az ország mielőbbi elhagyását, túlnyomó többségük azonban a maradás mellett döntött - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

Budapest, 2012. február 20., hétfő (MTI) - A Külügyminisztérium többször felszólította a Szíriában élő magyar állampolgárokat, hogy fontolják meg az ország mielőbbi elhagyását, túlnyomó többségük azonban a maradás mellett döntött - közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.  

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a Külügyminisztériumot, hogy a múlt héten hat román nőt telepítettek haza saját kérésükre a harcok dúlta Szíriából, ahol harcok dúlnak a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató erők és a felkelők között. Mind a hat nőnek szíriai a férje, ott alapítottak családot. Egyesek gyerekeikkel érkeztek csütörtökön Bukarestbe, és elmondták, hogy Homsz városában éltek, amely teljes mértékben elszigetelődött a harcok következtében.

A tárca tájékoztatása szerint a damaszkuszi magyar nagykövetség a szíriai válság kirobbanása óta folyamatosan kapcsolatban áll az ott élő magyarokkal. A tárca többször, legutóbb 2011. december 17-én szólította fel a Szíriában élő magyar állampolgárokat, hogy fontolják meg az ország mielőbbi elhagyását, amíg ez "a még igénybe vehető közlekedési eszközökkel, kereskedelmi járatokkal lehetséges" - fogalmaztak, hozzátéve: ez a felszólítás továbbra is érvényben van.

Kiemelték: a damaszkuszi nagykövetség erről a figyelmeztetésről közvetlenül is tájékoztatta az országban élő magyarokat, akiknek jelentős többsége azonban a maradás mellett döntött. Néhányan ugyan fontolóra vették az ország elhagyását, de az általános érdeklődésen túl konkrét intézkedést igénylő megkereséssel eddig még nem fordultak a nagykövetséghez - mutattak rá.

A tárca hangsúlyozta: a magyar nagykövetség továbbra is működik Damaszkuszban, és kész tanácsot adni, a konzuli védelem keretében segítséget nyújtani a hozzá forduló magyaroknak.

Pénteken - emberjogi szervezetek tájékoztatása szerint - az elmúlt két hét leghevesebb támadását indította a szíriai hadsereg Homsznál a felkelők egyik központja ellen. Bassár al-Aszad elnök rezsimjének ellenfelei közölték, hogy a kormányerők országszerte 68 embert öltek meg, közülük 16-an Homszban estek áldozatául az erőszaknak. A fővárosban, Damaszkuszban és Aleppóban is vannak halottai az összecsapásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!