Nem áll le a Mol

Kedden a Mol újabb 150 ezer saját részvényt vásárolt az OTP Bank közreműködésével – jelentette be az olajtársaság szerdán reggel. Becslések szerint a cég vezetése ezzel – a “baráti” társaságoknak kölcsönadott pakettekkel együtt – már a Mol csaknem 40 százalékát tartja ellenőrzése alatt. A saját részvényekre június 22-e óta elköltött pénz mostanra bőven meghaladja a 400 milliárd forintot.

Piaci elemzők körében azonban terjed az a nézet, hogy mind valószínűtlenebb, hogy az osztrák OMV valóban megkísérelné tovább növelni részesedését a Molban, és megkísérelné átvenni a cég feletti irányítást. Ennek tükrében figyelemre méltó az újabb sajátrészvény-vásárlás, és az a kemény hangú keddi közlemény, amelyben a cég változatlanul ellenséges felvásárlás szándékával vádolja az OMV-t, és felszólítja, hogy vessen véget a kettős beszédnek, tegye egyértelművé terveit.

A háború a két cég között július elején tört ki, amikor az osztrákok 18,6 százalékra növelték részesedésüket, és néhány nap múlva vezérigazgatójuk beismerte: céljuk a Mol megszerzése. Az ellenségesnek minősített felvásárlási szándékra megmozdult a politika is, a kormány törvényi eszközt is kilátásba helyezett az OMV szándékának megakadályozására. Az elmúlt bő egy hónapban a Mol folyamatosan veszi saját részvényeit, hogy kivédje az ellenőrzés átvételének lehetőségét a társaság felett.Sporthírek