Nem akarnak sokat, csak csendet

Akt.:
Illusztráció - Nem akarnak sokat, csak csendet
Illusztráció - Nem akarnak sokat, csak csendet
Miskolc – A kocsmák vendégei nem csak dohányoznak az utcán, hanem hangoskodnak és verekednek is.

Amióta nem lehet dohányozni a vendéglátó helyiségekben, a kocsmák környékén élők élete tarthatatlanná vált. Nincs ez másképp Miskolcon sem, főleg ott panaszkodnak a lakók, ahol az ivók éjfélig nyitva tartanak.

– Azelőtt sem voltak csendesek az éjszakák, de amióta a kocsma vendégei kint dohányoznak az utcán, éjszaka csak ülünk a feleségemmel az ágyunk szélén, mert nem tudunk aludni – panaszolja Jamniczky Sándor, aki a Zsolcai kapu 10. alatt lakik, épp egy kocsma fölött. – Éjfélig, hajnali 2-ig kiabálnak, verekednek, hangoskodnak az ablakunk alatt. Ezt a rettenetes állapotot már hónapokkal ezelőtt bejelentettük a polgármesteri hivatalba, de nem történt semmi. Próbáltam elmenni a polgármester fogadóórájára, de időpontot sem kaptam – sorolja.

Az utcán táncolnak

Aztán kiderül, nem csak az utcán dohányzó, ittas vendégekkel van baj, hanem a hangos zenével is.

– Egész éjszaka szól a diszkó a kocsmában, de olyan hangerővel, hogy néha a feleségem megy le pizsamában szólni, hogy most már vegyék halkabbra. A tulajdonos meghallgatja, aztán nem történik semmi – kesereg Sándor, majd hozzáteszi: amióta itt laknak, infarktusa is volt.

Szomszédasszonya, aki kérte, nevét ne írjuk meg, ugyanilyen elkeseredett. Mint mondja, arra gondolni sem mernek, hogy esetleg a nyári melegben az ablakukat kinyissák, mert még zárt ablakok mellett felhallatszik az állandó zaj az utcáról. A kocsma vendégei kint beszélgetnek, vitatkoznak, de olyan is volt már, hogy táncoltak és énekeltek hajnali 3-kor. Ilyenkor a lakók szólnak a rendőröknek, akik egy fél óra alatt rendet teremtenek. A szomszédasszony elmeséli, hogy nemrég még 3 kocsma működött alattuk, de hál istennek kettőt már bezártak.

Nem bírták a dáridót

Következő utunk az Andrássy utcára vezet, mivel itt is akad néhány, a főutcára nyíló kocsma. Horváth Zoltán azt mondja, ő messzebb lakik, ott pedig nincs zaj éjszaka, de a barátjának a lakása épp itt van, a kocsmával szemben, és tudja, hogy sokat szenvednek az ittas emberek utcai randalírozása miatt. Valamelyik nap barátja fia vízzel teli műanyagpalackot akart közéjük dobni, mert már nem bírták az éjszakai dáridót.

Kovács Sándorné viszont, aki szintén a kocsmákkal szemben lakik, a dohányzók védelmében szól. Véleménye szerint nem humánus dolog a dohányzó embereket „kiterelni” a munkahelyekről és a különböző intézményekből az utcára. Saját példáját említi: többször megpróbált már leszokni, de aki függővé vált, annak egyáltalán nem könnyű, teszi hozzá.

Címkék: , ,