Nem akarnak óraszámemelést a pedagógusok

By Hegyi Erika
Miskolc – A pedagógusok szerint az óraszámemelés elbocsátásokhoz vezet.

Június első vasárnapja pedagógusnap. Az ideit demonstrációval „ünneplik” a közoktatásban dolgozók. Bak András, a Munkácsy Mihály Általános Iskola, nyugdíj előtt álló pedagógusa. 41 éve van a pályán, és 10 munkatársával együtt ő is felszáll vasárnap arra a buszra, amely a fővárosi tiltakozó akcióra szállítja a pedagógusokat. Úgy fogalmaz: „Nem zörög a haraszt…”. Ezt arra érti, hogy ha a kormány nem akarná a pedagógusok kötelező óraszámát felemelni és az iskolában töltött idejét meghatározni, nyilván nem kerültek volna nyilvánosságra erről szóló hírek. Ezért döntött úgy, hogy csatlakozik a demonstrálókhoz, meg persze azért, mert két összevont iskolának ő a szakszervezeti titkára.

Azonban sok más problémájuk is van a pedagógusoknak, teszi hozzá. Például az, hogy a bérük évek óta nem emelkedett, még az inflációt sem követi, és vannak olyan kisiskolák, ahol az önkormányzatnak még ezt a kevés bért is gond kifizetni.

Féltik a munkahelyüket

A Pedagógusok Szakszervezete közel 250 dolgozóval (nem csak pedagógusokkal) indul vasárnap a fővárosba, tudtuk meg Bodolay Zoltántól, a PSZ megyei elnökétől, aki hangsúlyozta: nem csak tervezett kötelező óraszámemelés miatt tiltakoznak, hanem a Munka törvénykönyvében tervezett változások miatt is. A kormány ugyanis csökkenteni akarja a szabadságokat és növelni a heti munkaórák számát. A tervek között szerepel a pedagógusok kötelező óraszámának 28 órára emelése és az intézményben töltött kötelező órák meghatározása 32 órában, sorolta az elnök, hozzátéve: sok pedagógus a munkahelyét félti, azért nem megy a demonstrációra, mások közömbösek, pedig az érdekvédelem csak aktív tömegekkel a háta mögött tud eredményt elérni.

„Elbocsátásokat jelent”

Ötven fővel indul a fővárosba a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, mondta el portálunknak Szendrei Zoltán, a PDSZ regionális ügyvivője. Felhívta a figyelmet: ha a kormány jelenlegi tervei megvalósulnak, az 25-30 ezer pedagógus elbocsátását jelenti, az elképzelés ugyanis az, hogy akkor adnak béremelést a pedagógusoknak, ha az ágazat megspórolja ennek fedezetét. Az óraszámokkal kapcsolatban pedig kifejtette: a PDSZ a szaktárcával közösen 2010 elején készített felmérést, melyből kiderült, a pedagógusok átlagosan heti 51 órát dolgoznak, az iskolában töltött idejük pedig eléri a 32-t, csak rugalmas időeloszlásban.További hírek a Magyarország kategóriából