Nem akarnak éhezni és fázni Abaújszolnokon

Abaújszolnok – Abaújszolnok a minisztertől kér segítséget, mert mint írják, krízishelyzet közeleg.

A közelgő tél miatt krízishelyzetbe kerülhetnek Abaújszolnok állampolgárai, ezért a település önkormányzata levélben kért segítséget Pintér Sándor belügyminisztertől. Mint írják, szimpátiával és egyetértéssel fogadták az Országgyűlés és az új kormány igyekezetét, amely a rend és a törvényesség helyreállítására irányul, a szigorú törvények miatt azonban tüzelő és pénz nélkül maradhat a településen élők egy része.

Akik eddig a közeli erdőből szerezték be a tűzre valót, most egy gallyat sem mernek hazavinni. Ráadásul a családi pótlék megvonása is fenyegeti a családokat, mivel különböző okok miatt a gyerekek iskolai hiányzása lassan eléri az 50 órát. A veszélyeztetett családokban a hiányzásnak gyakran az az oka, hogy nagyobb gyerekek vigyáznak a kisebbekre, de van, amikor azért nem tudnak iskolába menni, mert nincs megfelelő ruhájuk.

Mindenkit megillet

A település vezetői azt írják: a minimális gondoskodás, a legalapvetőbb életfeltételek biztosítása viszont megillet minden hazánkban élő állampolgárt, ám ehhez semmilyen eszközzel nem rendelkeznek, az önkormányzat ugyanis hatalmas adósságot örökölt. Ezért Abaújszolnok vezetői azt kérik a belügyminisztertől, hogy keressen megoldást a várható krízis helyi kezelésének biztosítására minden hasonló helyzetbe került településen.