Nem akarja eladni az EMI a legendás Abbey Road-i stúdiókat

Nem szándékozik eladni a Beatles révén világhírû vált londoni Abbey Road-i stúdiókat a súlyos adóságokkal küszködõ brit EMI. Ezt vasárnap közölte a lemezkiadó cég, miután jelentõs visszhangot kiváltó hír jelent meg a legendás hely esetleges eladásáról.

A London északi részén lévõ stúdiók leginkább a Beatles-rõl ismertek. Ott vette fel az együttes az utca nevét használó Abbey Road címû albumát 1969-ben, sõt a lemez borítóján látni is az utcát, amelynek egyik zebráján átsétálnak a gombafejûek.. Az elsõ hírek egyikeként azt írta a Financial Times a hét közepén, hogy az eladási ár több tízmillió font. Aztán az a hír jelent meg, hogy Andrew Lloyd Webber a lehetséges vevõ. A világhírû musicalszerzõ szerint ugyanis létfontosságú a brit zeneipar jövõje szempontjából, hogy megmentsék az intézményt.

Az EMI egyébként még 1929-ben vásárolta meg a stúdiót, akkor 100 ezer fontért. A 60-as években a Beatles használta leginkább lemezfelvételekre, de ott dolgozott többek közt a Pink Floyd, a Radiohead, a Manic Street Preachers, a Travis és a Blur is.

Az EMI vasárnapi közleménye szerint visszautasították az épületre tavaly érkezett vételi ajánlat. Voltak tárgyalások egy tervrõl, amellyel felélesztenék az észak-londoni stúdiókat, de ehhez jelentõs tõkeinjekcióra lenne szükség.
“2009 közepén kaptunk egy 30 millió fontos ajánlatot, amit nem fogadtunk el, mert úgy véljük, hogy az Abbey Road-i stúdióknak az EMI tulajdonában kell maradniuk” – áll a cég közleményében, amely nem árulja el, hogy kivel vagy kikkel tárgyaltak.

Az eladásról megjelent hírek után megszólalt a Beatles volt tagja, Paul McCartney, aki azt mondta a BBC-nek, hogy “rokonszenvezik az EMI-vel, és reméli, hogy meg tudják menteni a stúdiókat, mert az nagyszerû lenne”.

Közben megszólalt a National Trust, a kormánytól független szervezet, amely Anglia történelmi helyeirõl gondoskodik. A közhasznú szervezet közleménye szerint rengeteg felszólítást kaptak, hogy tegyenek valamit a stúdiók megóvása érdekében, ezért keresik a módját a legendás helyet megvételének.

A National Trust az államtól teljesen függetlenül védi és teszi elérhetõvé a nagyközönség számára Anglia több mint 300 mûemlékét, kertjét, 49 ipari emlékmûvét és malmát egyebek mellett. Ezeken túl gondoskodik az erdõkrõl, fákról, lápokról, tengerparti élõhelyekrõl, farmokról, lápvidékekrõl, szigetekrõl, régészeti maradványokról, várakról, természetvédelmi területekrõl és falvakról.