Nem akar Hágába menni a háborús bűnös

A régóta keresett, háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok ügyvédje bejelentette, hogy védence továbbra sem hajlandó a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állni.

A jogi képviselő szerint Gotovina csak akkor adja fel magát, ha Horvátországban tárgyalják ügyét.

Horvátországgal azután kezdték újra a megbeszéléseket, hogy az ENSZ hágai főügyésze biztosította az EU külügyminisztereit: Zágráb teljes mértékben együttműködik abban, hogy a Hágába vigyék a feltételezett horvát háborús bűnöst, Ante Gotovinát, aki 4 éve szökésben van.

Gotovina miatt idén márciusban egyszer már elhalasztották Horvátország csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze akkor azzal vádolta meg Zágrábot, hogy nem tesz meg mindent a Törvényszék által körözött horvát háborús bűnösök felkutatására és kézre kerítésére.

A főügyész még a Vatikánt is megvádolta, hogy egy horvátországi ferences kolostorban bújtatja a Gotovinát, de a Vatikán cáfolta a vádakat.

Ante Gotovina tábornok az 1991-95-ös balkáni háborúban a horvát hadsereg egyik vezetője volt és Krajina visszafoglalásáért ma is háborús hősként tisztelik hazájában.

Gotovina négy évvel ezelőtt “tűnt el”, éppen azt követően, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék elfogatóparancsot adott ki ellene, mondván: háborús bűnök terhelik őt és az általa vezetett egységeket.